Utilizarea în școli a testelor non-invazive, bazate pe salivă, pentru identificarea cazurilor de infectare cu coronavirus este privită cu ochi diferiți de factorii decidenți în această problemă. În timp ce unii susțin metoda, pe motiv că e mai puțin traumatizantă, alții spun că acest tip de testare nu e relevantă și nu va oferi o imagine corectă asupra numărului real de îmbolnăviri. Păreri diferite sunt și în ceea ce privește cumpărarea testelor. Atât ministrul Sănătății, cât și cel al Educației au afirmat că achiziționarea acestora nu intră în atribuția lor. Un singur lucru e cert, deocamdată: nimic nu e sigur, mai ales că timpul rămas la dispoziție până la reluarea cursurilor e prea scurt pentru ca testele de salivă să fie introduse în protocoalele INSP, iar apoi să înceapă procedura de achziție penru acestea.
Vicepremierul Dan Barna susține că Guvernul va aproba utilizarea testelor de salivă în şcoli dacă Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) le va valida.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătății nu cedează și spune că testele de salivă nu sunt relevante pentru folosirea spre testare în unitățile de învățământ.
După mai multe controverse, însuși premierul Florin Cîțu a decis să se implice în această situație și a propus ca la revenirea la școală elevilor să fie folosite testele cu salivă, deși a recunoscut faptul că ele, momentan, nu sunt parte din metodologia Institului Național de Sănătate Publică.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat că se merge după regulile stabilite de UE, care, deocamdată, recomandă testele antigen rapide pentru elevi. Oficialul a explicat că “acestea nu sunt invazive, așa cum a explicat greșit Ministerul Educației”, și că procedura este aceeași ca la un exudat obișnuit.
Zilele trecute, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susținea că părinții nu-și lasă copiii să facă testele antigen de teamă că vor fi traumatizați. Acesta a afirmat că testele non-invazive (testele de salivă) pot fi administrate chiar și de persoanele fără experiență în actul medical. De asemenea, cât timp doar un procent de 18% dintre școlile românești dispun de un cabinet medical, testele rapide ar fi soluția ideală pentru a-i testa pe copii, în opinia ministrului. Printre alte state europene care folosesc deja testele cu salivă în școli, se numără Franța și Austria.
“Susțin această idee, susțin utilizarea testelor non-invazive, bazate pe salivă, pentru ca starea de siguranță în școli să se îmbunătățească”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că aceste teste pentru școli ar trebui achiziționate de Ministerul Educației.
“Testele din salivă sunt foarte ușor de folosit, sunt deja aprobate în România. ANMDR a aprobat mai multe teste în țara noastră. Achiziția, dacă vorbim de școli, trebuie făcută de către Ministerul Educației. Ministerul Sănătății nu are, conform legii, nici această atribuție, nici această responsabilitate de a face achiziții pentru școli” , a spus Vlad Voiculescu.
De cealaltă parte, ministrul Educației e de altă părere.
“Achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
În prezent, în școlile din România se folosesc teste rapide antigen, pentru care părinții trebuie să-și dea acordul. Acestea sunt făcute de către personal medical specializat. Mulți dintre părinți au refuzat testarea copiilor, pe motiv că procedura poate fi traumatizantă pentru cei mici.