În perioada Sărbătorilor Pascale, consumul unor alimente de origine animală crește. Vorbim despre carnea de miel, în special, ouă și lactate. Astfel că inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj (DSVSA) au început efectuarea controalelor specifice acestei perioade, cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor și de a preveni apariția unor episoade de toxiinfecții alimentare. Drept urmare, s-au dispus măsuri specifice pentru protejarea intereselor cumpărătorilor.
“S-a stabilit și aprobat un program de lucru pentru perioada 22 martie – 1 mai 2021, în baza căruia medicii veterinari din cadrul DSVSA Sălaj și medicii veterinari din cadrul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale să efectueze controale oficiale în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare din piețele agroalimentare, abatoarele de sacrificare a mieilor, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în următoarele categorii de unități de vânzre cu amănuntul: carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică (pizzerii, cantine, restaurante), cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, unități de hypermarket/supermarket, magazine și depozite alimentare”, spun reprezentanții DSVSA Sălaj.
Pentru a veni în sprijinul consumatorilor și pentru sesizarea oricăror aspecte privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare, pe parcursul acestei perioade DSVSA Sălaj asigură permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. De asemenea, în colaborare cu IPJ Sălaj, s-a stabilit și aprobat un program de controale în trafic care vizează verificarea autorizațiilor, dezinfecția mijloacelor de transport produse alimentare, precum și respectarea igienei și temperaturii de transport a produselor. În vizorul acestui tip de verificări se mai află și mijloacele de transport animale vii, în direcția respectării certificării animalelor, normelor de bunăstare a animaleleor pe timpul transportului și prevenirea propagării pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre.
Dacă vă pregătiți să cumpărați carnea de miel pentru masa de Paști, ouăle sau produsele lactate, ar trebui să aveți în vedere mai multe considerente. Carnea de miel trebuie cumpărată de la o sursă autorizată, și nu de pe marginea drumului, pentru a nu vă pune în pericol sănătatea.
În județul Sălaj, există 2 abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea mieilor: o unitate în Hereclean și una la Șimleu Silvaniei. Până în prezent, nu există alte solicitări înaintate din partea unităților administrativ-teritoriale (UAT-urilor) către DVSVSA Sălaj în vederea autorizării altor centre de sacrificare a mieilor, cu activitate temporară.
Sănătatea ne poate fi afectată, dacă nu respectăm câteva reguli simple privind achizitionarea și consumul produselor tradiționale pentru masa pascală. Cumpărați doar de la unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar și asigurați-vă de prospețimea produselor, fiind atenți la câteva detalii.
Carnea de miel se păstrează și se transportă la temperaturi de 4-8 grade C și are o valabilitate de maximum 21 de zile, de la data sacrificării. Congelată, are o valabilitate de maximum un an și se păstrează la -18 grade C.
Ouăle, vedetele mesei de Paște, trebuie să provină din centre de ambalare autorizate și să fie marcate cu codul producătorului. Verificați data expirării, trecută pe ouă cu codul d.d.m, ținând cont de faptul că vânzarea acestora este permisă doar până la a 21- a zi de la obținere. Mare atenție la ouăle cu coaja crăpată. Acestea reprezintă un pericol pentru sănătate, iar dacă sunt detectate la controalele specifice, se retrag pur și simplu de la comercializare.
În această perioadă există o tendință a cumpărătorilor de a se îndrepta către producătorii din piețe. Micii producători care vând direct lapte crud către consumatori trebuie să dețină fișă de sănătate care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obținut laptele, completată de către medicul veterinar din localitatea de origine. De asemenea, pe ambalajul produselor ar trebui să fie vizibile datele referitoare la denumirea producătorului, data obținerii și locul producerii. Produsele lactate se depozitează la 4-8 grade C, pentru păstrarea prospețimii. Specialiștii ne recomandă să consumăm produsele lactate la cel mult 3 zile de la cumpărare.