Noaptea trecută a fost noaptea protestelor spontane anti-restricții la București, Cluj-Napoca, Constanța, Galați, Brăila, Arad, Pitești,Timișoara, Brașov și Zalău.

În municipiu a fost un mini-protest solidar cu cele desfășurate în orașele mai mari. Aparent, oamenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și aproximativ 11 persoane s-au adunat în noaptea de duminică spre luni, în jurul orelor 1:30- 2:00, pe platoul de marmură din fața prefecturii pentru a-și exprima nemulțumirea împotriva noilor restricții adoptate. Și-au exprimat revolta scandând lozinci precum:”Ieșiți din casă, dacă vă pasă!” sau “Trezirea Zalău!”. Protestul a fost unul de scurtă durată, aproximativ o oră, după care oamenii s-au dus acasă. Protestul spontan a fost supravegheat îndeaproape de echipajele forțelor de ordine aflate la fața locului.

La nivel național, prezența a fost ceva mai mare. Sute de oameni s-au adunat în noaptea de 28 spre 29 martie în marile orașe ale țării. Mobilizarea pentru aceste manifestări s-a făcut pe rețelele de socializare, și a fost denumită simbolic “Starea de Libertate”. Oamenii au ieșit să demonstreze, nemulțumiți fiind de restricțiile introduse de autorități în contextul pandemiei de COVID-19. Manifestanții au purtat steaguri și pancarte dar au omis să poarte și măști de protecție. De distanțare socială, nici nu a mai putut fi vorba! La majoritatea protestelor desfășurate s-a depășit numărul admis de participanți, astfel că organizatorii urmează a fi sancționați conform legii.

Protestatarii au afirmat că se opun discriminării pe criteriul legat de vaccinare și cer “respectarea dreptului la viață, la respirație liberă, la credință, la muncă, la circulație, la școală”. Manifestanții au cerut autorităților să renunțe la noile restricții pe care le consideră exagerate. Au scandat “Libertate!”, pentru că, spun ei, de un an de zile simt că le sunt îngrădite drepturile.

Amintim faptul că pe timpul stării de alertă, conform legii, numărul participanților la mitinguri sau demonstrații trebuie să fie de maximum 100 de persoane. La Zalău, protestul sigur a fost legal din acest punct de vedere, numărul participanților fiind de aproape 10 ori mai mic decât permite legea.