O asociație din București propune Primăriei municipiului Zalău un parteneriat prin care se vrea amplasarea unei stații de încărcare pentru vehicule electrice. Acordul va intra spre aprobare în Consiliul Local Zalău la ședința din 25 martie.
Asociația donează stație de încărcare
Potrivit documentației publicate pe site-ul Primăriei Zalău, este vorba despre un acord de parteneriat între Primăria municipiului Zalău și Asociația pentru Electromobilitatea din România (AERO) în scopul amplasării și exploatării unei stații de încărcare pentru vehicule electrice în municipiul Zalău. Astfel, Primăria se obligă să pună la dispoziția Asociației pentru Electromobilitatea din România (AERO), în mod gratuit, teren în parcarea din zona Casei de Cultură a Sindicatelor, strada 9 Mai. De cealaltă parte, Asociația pentru Electromobilitatea din România (AERO) pune la dispoziția municipiului Zalău, tot cu titlu gratuit, stația de încărcare pentru vehicule electrice Schneider Electric (model EVH2S22P02K) în valoare de 5.000 de lei, pe o perioadă de doi ani, cu posibilitate de prelungire.
Conform propunerii AERO, asociația furnizează stația de încărcare fără costuri și asigură mentenanța acesteia pe toată durata de viață, în vreme ce municipiul Zalău asigură conexiunea de la tabloul electric la stația de încărcare, dar această cheltuială poate să fie suportată și de către asociație. Tot în propunerea asociației se arată că municipiul Zalău asigură contravaloarea energiei electrice consumate de către utilizatori, dar că aceste costuri pot fi suportate și de către utilizatori.
Ce propune Primăria Zalău spre aprobare
În proiectul de hotărâre publicat pe site-ul Primăriei municipiului Zalău se arată că municipalitatea își asumă urmărirea executării de către operatorul de distribuție a energiei electrice a branșamentului stației de încărcare la rețeaua de energie electrică și plata costurilor cu tariful de emitere aviz de racordare, în sumă de 83,30 lei, și tariful de racordare recepție lucrări, în sumă de 130,90 lei, rezultând un cost total pentru bugetul Zalăului de 214,20 lei.
Costurile cu lucrarea de branșare la energie electrică sunt estimate la 7.200 lei fără TVA de către societatea de Distribuţie Energie Electrică România – Sucursala Zalău. La acestea se adaugă aproximativ 1.000 de lei costuri cu autorizarea lucrărilor. Aceste costuri vor fi suportate de către operatorul de distribuție a energiei electrice.
Totodată, costurile cu energia electrică consumată de către utilizatori va fi suportată de la bugetul local în primul an de funcționare. Dacă stația de încărcare ar funcționa 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână, se estimează că energia electrică consumată într-un an ar costa bugetul local 121.506,81 lei, preț cu TVA, la tarifele de energie electrică din acest an. Totuși, Primăria Zalău propune pentru primul an de funcționare suportarea costurilor pentru 4 ore pe zi de funcționare, ceea ce înseamnă o cheltuială bugetară de 1.687,72 lei pe lună cu TVA, respectiv 20.252,64 lei cu TVA pentru un an. Nu se specifică ce se întâmplă în cazul în care se depășește această sumă, cine suportă cheltuielile extra asumate de către Primărie. De asemenea, nu se specifică ce se întâmplă la sfârșitul celor doi ani de parteneriat, decât că se poate prelungi acordul. Dar, totodată, potrivit referatului de aprobare a proiectului de hotărâre semnat de către primarul Ionel Ciunt, există și posibilitatea ca Asociația să-și dorească taxarea utilizatorilor pentru folosirea stației de alimentare.
Momentan, nicio stație publică de încărcare în Zalău
Până la această dată în municipiul Zalău nu sunt instalate stații de încărcare autovehicule electrice pentru populaţie. Sunt instalate doar stații de încărcare pentru autobuze electrice, în cadrul unui proiect implementat de municipalitate prin POR 2014-2020 privind achiziţia a 20 de autobuze electrice și statii de încărcare pentru acestea, care sunt operaționale.
Numărul autovehiculelor electrice înregistrate la Serviciul de taxe și impozite al Primăriei Municipiului Zalău este de 36, din care 20 sunt autobuzele electrice care aparțin municipalității. De asemenea, sunt înregistrate 68 de autovehicule hibride.
De asemenea, municipiul Zalău implementează un proiect cu finanţare nerambursabilă prin Administraţia Fondului pentru Mediu de achiziţionare și instalare a unor staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în două locaţii diferite: în parcarea din spatele sediului primăriei şi în parcarea din zona sălii de sport „Gheorghe Tadici”.
”Din punct de vedere al impactului social, prin montarea staţiilor de reîncărcare a maşinilor electrice, se va încuraja achiziţionarea acestora, oferindu-se încrederea necesară locuitorilor municipiului Zalău în tehnologia de rulare electrică, asigurându-se suport și infrastructură facilă de realimentare. Acest fapt va determina scăderea poluării cu noxe/gaze de eşapament”, se arată în documentația propusă de Primăria municipiului Zalău.