Ceapa, căci despre ea vorbim astăzi, este utilizată ca ingredient în diverse preparate culinare de mii de ani. Producția mondială de ceapă este în continuă creștere, astfel încât ceapa este cea mai des cultivată legumă, după roșii. Există mai multe varietăți de ceapă: roșie, galbenă, albă, verde, și fiecare are propria sa aromă unică. Aceasta poate fi consumată crudă, fiartă, prăjită, uscată sau coaptă. Este folosită de obicei pentru aroma sa în salate și se adaugă în multe alte diverse feluri de mâncare. Ceapa face parte din familia Liliaceae, din aceeași familie cu usturoiul, prazul, arpagicul și salotul. Există peste 600 de soiuri de ceapă care se întâlnesc în toată lumea.

Ceapa se caracterizează prin conținutul ei bogat în tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide și alți compuși odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei și producerea de compuși care duc la iritarea și lăcrimarea ochilor. Tiosulfinatele au proprietăți dovedite antimicrobiene. Ceapa este eficientă împotriva bacteriilor cum ar fi: bacillus subtilis, salmonella și e-coli. Nu are totuși o acțiune la fel de intensă ca usturoiul, întrucât în ceapă se găsesc doar un sfert din compușii sulfului care fac parte din compoziția usturoiului.

Scrieri antice atestă faptul că ceapa a fost folosită încă din anul 4000 î.C. ca tratament pentru mai multe boli. În al doilea război mondial, de exemplu, vaporii din pasta de ceapă au fost utilizați pentru diminuarea durerii și grăbirea vindecării rănilor.

Și în prezent ceapa oferă multiple beneficii pentru sănătate. Este de folos în anemie deoarece are un conținut ridicat de fier. Agenții antininflamatori din ceapă sunt utili pentru diminuarea simptomelor unor boli inflamatorii cum ar fi artrita sau guta. Luptă împotriva infecțiilor provocate de bacterii. Fiind un antiseptic bun, ceapa este eficientă împotriva tuberculozei și infecțiilor tractului urinar.

Indiferent dacă este consumată crudă sau fiartă, ceapa ajută la scăderea tensiunii arteriale în mod natural. Ajută la subțierea sângelui, îl curăță de grăsimi nesănătoase și dizolvă cheagurile. Mâncând o jumătate de ceapă crudă în fiecare zi, valorile colesterolului rău se vor diminua, se vor estompa manifestările trombozei și vor fi prevenite accidentele cardiovasculare. Fructo-oligozaharidele din ceapă stimulează înmulțirea bacteriilor bune din colon și ajută la reducerea riscului creșterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul acestuia. De asemenea, pentru ameliorarea constipației cronice și a flatulenței se va consuma ceapă din belșug.

Cromul din compoziția cepei menține sănătatea celulelor persoanelor care suferă de diabet. Acesta contribuie la scăderea nivelului de insulină și crește toleranța la glucoză. Ceapa are proprietăți diuretice și de curățare a sângelui. Împiedică retenția de apă și ajută la eliminarea nisipului din urină. Pentru anumite tulburări ale urechii (tinutusul), se introduce în ureche puțină vată înmuiată în suc de ceapă. Ceapa intensifică circulația sanguină și stimulează transpirația. Este ca un rapel imunitar, îndepărtează infecțiile și reduce febra în răceală și gripă. Se mixează cantități egale de suc de ceapă și miere și se iau câte 3-4 lingurițe din acest amestec zi de zi pentru fluidizarea mucusului și prevenirea problemelor respiratorii.

Pentru infecții ale tractului urinar, se fierb câteva bucăți de ceapă albă în jumătate de litru de apă, până când aceasta se evaporă. Se strecoară prin sită, se lasă să se răcească și se bea. Proprietățile antibacteriene ajută la calmarea senzației de arsură la urinat. Ceapa este un afrodisiac puternic, după usturoi. Pentru obținerea acestui efect, soiul alb este cel mai eficient. S-a decoperit recent că un component regăsit în ceapă ajută în osteoporoză și previne fragilizarea oaselor. De asemenea, sucul de ceapă aplicat pe scalp, de 2 ori pe săptămână timp, de 2 luni, duce la regenerarea părului.

Există însă o avertizare în consumul de ceapă, valabilă pentru persoanele suferinde de gastrită, sindrom de colon iritabil sau colită. Pentru aceștia, este recomandat consumul treptat al cepei și în cantități mici, astfel încât organismul să se obișnuiască. Ingestia unei cantități nepotrivite poate diminua peristaltismul gastric, îngreunând digestia și provocând arsuri stomacale.