Masajul este cea mai veche formă de terapie, iar cuvântul provine de la grecescul ,”massein” și termenul iudaic “mashesh”. Masajul are o lungă istorie în mai toate culturile lumii, atât în medicina tradițională orientală, cât și în medicina occidentală. Hipocrate susținea că masajul are atât rolul de a tonifia musculatura și organele, cât și de a relaxa mușchii, articulațiile sau organele care sunt blocate, prea rigide sau tensionate. Tot el a fost cel care a stabilit principiul că masajul ar trebui să fie orientat spre inimă, pentru a susține acest organ și sistemul circulator, precum și pentru a transporta și a elimina toxinele și reziduurile patogene din organism.
Indiferent de manevra folosită, acțiunile masajului asupra corpului sunt multiple. Îmbunătățește elasticitatea, consistența și mobilitatea pielii. Curăță pielea de impurități și de celule cornoase și, totodată, stimulează creșterea celor tinere. Masajul influențează funcțiile secretorii ale pielii, produce vasodilatație și are efecte calmante locale și relaxante. Influențează pe cale reflexă funcțiile unor organe și accelerează atât circulația sângelui, cât și cea a limfei. Tot prin masaj obținem o bună dispoziție, o relaxare și o destindere totală. De asemenea, prin terapia cu masaj se combat contracțiile musculare, se înlătură oboseala, iar organismul se reface mult mai repede. Masajul poate fi de mai multe feluri: masajul de relaxare, masajul limfatic, masajul anticelulitic de întreținere corporală, reflexo-terapia, masajul sportiv, masajul spatelui sau masajul din timpul sarcinii.
Pentru a afla mai multe beneficii sau contraindicații ale masajului am stat de vorbă cu Cseke Nora (28 de ani), maseuză în cadrul unui salon din Zalău. “Clienții sunt atât doamne și domnișoare, cât și domni. Cel mai adesea, clienții optează pentru masajul de întreținere și relaxare. Pe lângă mișcările și tehnicile specifice acestui masaj e important, din punctul meu de vedere, ca terapia să fie realizată într-o atmosferă caldă, curată și să folosim uleiuri care potențează efectul de relaxare, precum uleiul de levănțică sau de trandafir. Beneficiile ar fi multe, dar cele care apar imediat după masaj sunt relaxarea profundă a trupului și a minții, starea de liniște și destinderea totală. Unii dintre clienți chiar adorm în timpul masajului”, spune maseuza.
Într-o perioadă în care suntem nevoiți să petrecem mult timp pe scaun, în fața calculatorului, și suntem afectați de sedentarism, apar de multe ori efecte secundare asupra stării de sănătate a organismului. Am ajuns să mâncăm excesiv de mult, să nu mai facem mișcare decât atunci când trebuie să ne aprovizionăm cu alimente sau, mai rău, să mergem să cumpărăm vitamine și medicamente. Stilul de viață sedentar se vede ușor, atât la nivelul greutății noastre corporale, cât și asupra stării psihice.
“Eu recomand masajul de întreținere în special persoanelor care petrec mai multe ore pe zi pe scaun ori la volan, adoptând de cele mai multe ori o postură incorectă. Consider că este important, de asemenea, să luăm pauze de 2-3 minute după fiecare oră petrecută pe scaun, pauză în care să facem câteva exerciții fizice ușoare. În cazul în care trebuie să stăm mai mult în fața calculatorului pentru a munci, să încercăm să stăm cu spatele lipit de spătarul scaunului. Ideal ar fi să avem la îndemână o pernă pentru susținerea zonei lombare”, ne sfătuiește maseuza Cseke Nora.
Dacă vorbim despre reflexo-terapie, aceasta se bazează pe principiul că la periferia corpului nostru, în special pe tălpile picioarelor și în palme, sunt proiectate, prin terminațiile nervoase din acea zonă, toate organele noastre. Punctele terminațiilor nervoase, cel mai bine definite pe tălpi sau palme, se numesc puncte-reflex. Fiecărui organ din corpul nostru îi corespunde câte o terminație nervoasă sau un punct reflex.
“Refloxologia plantară este cerută de anumiți clienți. Un astfel de masaj realizat la nivelul picioarelor, să spunem, ameliorează în doar câteva minute toată oboseala acumulată în timpul zilei.Terapia prin reflexologie ne dă o stare de destindere, îmbunătățește circulația sanguină, ameliorează durerile, stimulează organele interne și chiar depistează și previne unele eventuale probleme de sănătate”, ne spune Cseke Nora.
Un alt tip de masaj foarte solicitat de doamne și domnișoare este cel anticelulitic. Acesta este responsabil cu îmbunătățirea aspectului pielii și remodelarea țesutului adipos prin presiunea exercitată asupra zonelor în cauză.
“Pentru cele mai bune rezultate, masajul anticelulitic trebuie asociat cu alimentație sănătoasă și cu exerciții fizice, zilnice. Îl efectuăm cu uleiuri specifice care stimulează circulația sângelui și a limfei, accelerând astfel eliminarea grăsimii depozitate și ameliorarea aspectului pielii (așa numită coajă de portocală). Rezultate vizibile încep să apară după minimum 5 ședințe, dacă efectuăm trei masaje pe săptămână”, completează Nora Cseke.
În timpul sarcinii, specialista recomandă drenajul limfatic și masajul de relaxare începând din luna a patra.
Pe lângă nenumăratele beneficii, masajul poate avea contraindicații și repercusiuni serioase, dacă ne lăsăm pe mâna unui necunoscător care nu știe în ce cazuri se evită practicarea masajului sau la ce probleme de sănătate trebuie să fie atent.
“Aici ar fi multe de zis! Dacă vorbim de riscuri, în cazul în care avem osteoporoză, masajul ne poate produce o fractură. Dacă suferim de varice, acesta poate cauza ruperea unui vas de sânge (urgență medicală). Dacă avem arsuri, răni deschise, eczeme și le masăm, acestea se pot infecta. De asemenea, după fracturi și intervenții chirurgicale, trebuie așteptat 3 luni până la începerea masajelor și 6 luni în cazul intervențiilor chirurgicale pe abdomen. În cazul în care suferim de boli cronice, cel mai bine este să ne consultăm cu medicul curant înainte de efectuarea masajului”, concluzionează maseuza.
Masajul în sine este un procedeu foarte complex și este privit ca un instrument de conștientizare a corpului. Deseori, masajului îi sunt atribuite, pe lângă efectele terapeutice, efecte spirituale subtile, apropiate de cele ale meditației.