De la deziluzie…
Prin Măsura 322 -^Renovarea şi dezvoltarea satelor, imbunătăţirea serviciior de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea in valoare a moştenirii rurale”, Primăria comunei Letca a depus un proiect integrat „Asfaltări uliţe in Cuciulat, Lemniu şi Letca, reabilitarea sediului primăriei, şi a căminului cultural din Letca, construirea unui centru de zi pentru ingrijirea bătranilor”. Proiectul a devenit eligibil ăi bucuria a fost mare pentru letcani. Numai că bucuria nu a ţinut mult. Valoarea investiţiei se apropia de un miliard de lei şi la sesiunea de evaluare a Comisiei Naţionale cursul euro la bănci fiind in creştere, proiectul a fost reportat. Cum era vorba despre fonduri europene, proiectul a fospt pasat la Guvern, cu recomandarea ca Guvernul să incerce o finanţare. După cum ştim cu toţii, criza ne cam macină şi speranţele ca Guvernul să finanţeze acest proiect s-au trensformat in deziluzii. Insă primarul Petru Cozma nu s-a dat bătut.
…la certitudine
Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din 22 XI 2010 Primăria comunei Letca a depus trei proiecte care se derulează prin Consiliul Judeţean Sălaj. Proiectele au devenit eligibile. Este vorba despre Alimentarea cu apă a satului Şoimuşeni, Asfaltări de uliţe in satele Lemniu şi Cuciulat pe ol lungime de şase kilometri, Reabilitarea drumului comunal DC 26 care face face legătura intre centrul de comună – Ciula – Cozla -Şoimuşeni, precum şi reabilitarea sediului primăriei şi construirea din temelii a Centrului de zi pentru ingrijirea bătranilor. Valoarea investiţiei de alimentare cu apă a satului Şoimuşeni se ridică la 400.000 de lei, iar pentru celelalte proiecte se alocă 10.379.736 de lei. Sunt proiecte care vin să dea un plus de confort şi bunăstare celor 2244 de locuitori ai comunei.
Căminele culturale şi-au găsit utilizare
In cele nouă aşezări ale comunei Letca există nouă aşezăminte care au avut şi incă mai au destinaţie de cămine culturale. Bineinţeles că la ora actuală, locaţiile pe langă activitatea culturală, care să recunoaştem e din ce in ce mai…subţire, au şi un rol social pentru comunitate. Aici se desfăşoară anumite evenimente (nunţi, botezuri, parastase) Pentru a le da o utilitate decentă primarul Cozma a luat hotărarea de a le reabilita. Deocamdată a reuşit cu fonduri din bugetul local să amenajeze interioarele aşa incat clădirea să fie utilizabilă. S-au reparat acoperişurile, s-a schimbat pardoseala, s-au zugrăvit incăperile s-au imprejmuit curţile şi clădirile. Urmează in acesată primăvară refacerea exterioarelor. La Dispensarul Uman din Letca după ce in urmă cu doi ani a fost refăcut interiorul, in toamna trecută s-a lucrat şi la exterior. Dispensarul arată ca un bibelou. Tot in ultima perioadă a fost finalizată lucrarea de aducţiune a apei, iar canalizarile din Lemniu şi Cuciulat sunt funcţionale.
Energie electrică prin panouri fotovoltaice
Intre Letca şi Cuciulat va lua fiinţă chiar in acest an un Parc de panouri fotovoltaice. Da, aţi citit bine, panouri fotovoltaice care vor produce o parte din energia electrică necesară comunei. Terenul situat pe Dumbravă, cu o expunere solară excelentă, indeplineşte toate condiţiile cerute de proiectanţi. printre altele parcul trebuie să fie amplasat la cel puţin un kilometru distanţă de cea mai apropiată aşezare, iar terenul trebuie să aparţină domeniului public Problema parcului de panouri fotovoltaice a fost dezbătută in şedinţa de consiliu local şi a fost aprobată in unanimitate. Este un proiect la nivelul comunităţilor rurale prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Someşului” pentru accesare fondurilor europene.
Va fi şi hidrocentrală
Primarul Petru Cozma este născut in Zodia Racului. Mai in glumă mai in serios edilul afirmă că in tinereţe prezicătoarele l-au sfătuit să se ferească de uscat, să facă afaceri numai cu lichide. Spun asta pentru că s-a vorbit de caţiva ani buni despre o hidrocentrală pe Someş amplasată in hotarul comunei Letca. Primarul este optimist şi afirmă că „hidrocentrala se va face” pentru că toate formalităţile au fost indeplinite, proiectul aprobat, dar incă se mai caută surse de finanţare, pentru că firma din Baia Mare care realizează investiţia nu dispune deocamdată de intreaga sumă necesară demarării lucrărilor.
Aici pe Someş
Comuna Letca este situată in nord-estul judeţului Sălaj, la o distanţă de 52 de kilometri de municipiul Zalău şi are o suprafaţă de 60,50 kilometri patraţi Comuna are in componenţă satele Letca (sat reşedinţă de comună) Ciula, Cozla, Cuciulat, Lemniu, Purcăreţ, Şoimuşeni, Topliţa şi Vălişoara. Satul Letca este atestat documentar din anul 1405, sub denumirea de Letka. Populaţia comunei număra la ultimul recensămant 2244 de locuitori. Economia comunei este predominant agrară, iar activităţile din sectorul secundar sunt legate de exploatarea calcarului in cariere şi a nisipurilor in balastiere.
Cultura nu-i… second-hand
Venind vorba despre cultură şi viaţa spirituală a locuitorilor comunei Letca, primarul Cozma intenţionează să organizeze la nivel de comună in fiecare an „Sărbătoarea de suflet”, un praznic pentru cei ce sunt legaţi cu sufletul de obarşie. Casa memorială „Vasile Avram” din Lemniu, şi Casa Memorială „Paul Augustin” din Letca sunt două obiective care vor prinde contur in acest an. Odată cu desprimăvărarea se va purcede la restaurare Bisericii din Şoimuşeni, iar Biserica greco-catolică din Letca va fi şi ea sfinţită odată ce dă colţul ierbii. Cum şcolarii din nouă sate se adună la Şcoala gimnazială din Letca, primarul consideră că un microbuz pentru transportul elevilor este insuficient. Ţine cu tot dinadinsul să obţină cat mai curand un al doilea microbuz pentru elevi.