Organizația Mondială a Sănătății anunță o nouă creștere alarmată la nivel global a numărului cazurilor zilnice de Covid-19. Mai multe țări europene se pregătesc pentru al treilea val al pandemiei. Cehia revine la starea de lockdown, iar francezii se pregătesc de o decizie similară începând cu data de 6 martie.

O altă preocupare este legată de tulpinile noi de coronavirus, mult mai contagioase. Cehia, spre exemplu, a înregistrat în ultima săptămână cea mai mare rată de incidență din lume la infecția cu tulpina britanică. Bilanțul zilnic a ajuns la 15.000 de cazuri, iar numărul pacienților în stare gravă a atins un nivel record. Tocmai din această cauză, cehii intră din nou în stare de urgență.

Lista țărilor europene care se confruntă cu o creștere serioasă a numărului de cazuri continuă cu Polonia și Slovacia. În Polonia, numărul de infectări a crescut constant cu 20% săptămânal, iar 10% din cazurile raportate sunt provocate de varianta britanică a coronavirusului.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este convins de faptul că noua tulpină de coronavirus circulă deja în toate județele României și că ne aflăm în pragul celui de-al treilea val de îmbolnăviri. Specialiștii spun că tulpina britanică se transmite mai ușor decât tulpina clasică și afectează mai grav atât vârstnicii cât și tinerii.

Premierul Florin Cîțu a declarat, referitor la estimările INSP privind evoluția pandemiei în România, că realitatea a fost întotdeauna mai bună decât scenariile și că tulpina britanică este sub control.

În România, vaccinarea anti-Covid a început la finalul lunii decembrie 2020. Persoanele înscrise pentru vaccinare sunt notificate prin SMS cu o zi înainte de primirea fiecărei doze, iar după imunizare primesc o adeverință de vaccinare, un act medico-legal care cuprinde toate informațiile tehnice referitoare la vaccinul primit (dată, lot, serie). Adeverința este scrisă în limba română și în limba engleză.

Noile studii oferă dovezi liniștitoare și spun că persoanele care s-au vaccinat anti-Covid sunt mai protejate împotriva noilor variante ale virusului.

Între timp, autoritățile din întreaga lume recomandă respectarea măsurilor de siguranță existente și accelerarea procesului de vaccinare pentru a putea ține sub control noul val de infectări.