Luni dimineața a început, la nivel național, imunizarea cu vaccinul produs de Astra Zeneca. Acesta este cel de-al treilea vaccin aprobat pentru a fi admininistrat la nivelul Uniunii Europene, după cele de la Pfizer și Moderna.

Programarea pentru vaccinul Astra Zeneca a început în data de 10 februarie și durează 20 de zile, până în 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu Astra Zeneca, până în data de 11 aprilie, au explicat autoritățile.

Până duminică seara, erau programate pentru vaccinare cu Astra Zeneca peste 142 de mii de persoane. În total, sunt circa un milion și jumătate de programări pentru vaccinare, din care aproximativ 670 de mii sunt programări pentru prima doză, iar restul pentru rapel.

Vaccinul produs de Astra Zeneca se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva covid-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale.
Programările se pot face prin intermediul platformei electronice, prin medicul de familie și la call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui județ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro.


Vaccinul Astra Zeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala covid-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște această proteină și reacționează împotriva infecției SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează intramuscular. Celelelate două vaccinuri, de la Pfizer și Moderna, funcționează pe bază de ARN mesager.