Istoria lămâii se pierde undeva în negura timpului. Acest fruct este cunoscut pentru proprietățile lui excepționale de mai bine de 4000 de ani, iar primele dovezi în acest sens au fost descoperite în Asia. Egiptenii nu foloseau lămâia ca aliment, ci ca ofrandă pentru îmbălsămarea mumiilor, ca medicament pentru combaterea colicilor, reducerea febrei și ca protecție împotriva otrăvurilor. De atunci și până azi, lămâia nu contenește să ne surprindă cu efectele ei benefice.

Lămâile sunt singurele fructe alcaline care au foarte multe beneficii pentru organism, multe dintre ele neștiute de majoritatea oamenilor. Cel mai mare beneficiu este acela că echilibrează PH-ul din organism. Aceste fructe au un conținut ridicat de vitamina C, care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și la respirația celulară. Ele sunt și un stimulent natural pentru ficat, ajutând la dizolvarea acidului uric și a altor toxine care se acumulează în ficat.

Dacă storci o lămâie în fiecare dimineață, amesteci sucul obținut cu apă și îl bei, va funcționa ca detoxifiant pentru ficat, dar va fi benefic și pentru că va curăța intestinele și va stimula peristaltismul intestinal. În plus, acidul citric pe care îl conține lămâia dizolvă calculii biliari, depozitele de calciu și pietrele de la rinichi. Vitamina C neutralizează radicalii liberi, previne îmbătrânirea și unele boli cronice grave.

Un alt beneficiu nebănuit îl aduce coaja de lămâie, care este o sursă foarte bună de fitonutrienți, benefici pentru tulburări ale creierului, inclusiv pentru boala Parkinson. Consumul de lămâie ajută la distrugerea viermilor intestinali, susține respirația celulară și stimuleză absorbția oxigenului la nivel celular. Zeama de lămâie distruge bacteriile care provoacă malaria, holera, difteria, febra tifoidă precum și alte boli grave. Aceasta conține ceva mai mult acid citric decât zeama de limetă și aproximativ de 2 ori mai mult acid citric decât sucul de grapefruit, dar și de 5 ori mai mult decât cantitatea de acid citric care se găsește în portocale.

Lămâia conține o cantitate importantă de vitamina P, care previne hemoragiile interne și tratează hipertensiunea arterială. Totodată, ameliorează etinopatia diabetică. În lămâi se găsesc 22 de compuși anticancer. Limonenul poate opri creșterea tumorilor canceroase. Lămâile sunt singurele alimente din lume care conțin un electron în plus, iar acesta este motivul principal pentru care acest fruct este atât de benefic pentru sănătate. Sunt bogate în potasiu, care ajută la buna funcționare a inimii. Lămâile abundă în substanțe fitochimice precum polifenoli, terpeni și tanini.

Să nu uităm de faptul că lămâia este utilizată în scopuri culinare și non-culinare în întreaga lume, în primul rând pentru suc, deși pulpa, coaja, uleiul și frunzele sunt de asemenea folosite la gătit. Preparatele asezonate cu lămâie sunt delicioase și foarte aromate.

Vorbind despre cosmetică, vitamina C din compoziția lămâilor conferă acestui fruct capacitatea de a menține frumusețea pielii, întinerind-o și oferindu-i luminozitate și strălucire. Sucul de lămâie, grație efectului antibacterian, accelerează vindecarea rănilor și tăieturilor. Ameliorează eczemele, tratează acneea și reglează cantitatea de sebum.

Uleiul de lămâie are proprietăți anti-stres, calmează, ajută la reducerea oboselii mentale, a amețelii, a anxietății și a tensiunii nervoase.