Nunta este unul dintre cele mai importante momente din viaţa unui om. Dar oricat de mare este dragostea, nu trebuie neglijat aspectul financiar. In anul 2011, o petrecere de nuntă cu 200 de invitaţi are un cost mediu de 40.000 de lei.
Meniul porneşte de la 70 de lei
Alegerea localului trebuie făcută cu mult timp inainte din cauza cereri mari de pe piaţă. Restaurantele din Zalău au in această perioadă oferte de la 70 de lei pe meniu, pană la 180 de lei, in funcţie de facilităţi şi pretenţii. Oferta cu 70 de lei este doar pentru tinerii care decid să işi organizeze petrecerea pană in perioada sărbătorilor pascale. Un meniu include in general cinci feluri de mancare: aperitiv, antreu cald, felul doi, ciorbă şi sarmale. In funcţie de pretenţiile meniului creşte şi preţul. Pentru oferta de 70 de lei, mirii vor alea inclus in preţ şi apa, berea şi sucul, prăjitura şi feţele de masă pentru amenajarea sălii. La o sală amenajată un meniu complet, porneşte de la 149 de lei şi include, pe langa mancare şi băutură, decorul, tortul, prăjiturile, amenajatul scaunelor. Preţul meniului este stabilit şi in funcţie de locaţia restaurantului şi calitatea serviciilor. In Zalău se găsesc meniuri cu puţin peste 100 lei pentru cei care vor să facă economie, dar in acelaşi timp să fie mulţumiţi de serviciile oferite. Cai care nu sunt constranşi financiar potopta pentru un meniu de 171 de lei, care inseamnă all inclusive la felurile de băutură şi aranjarea sălii.
Florile şi tortul
Cei care optează pentru un meniu mai ieftin, care nu include aranjarea sălii, au de plătit separat un pachet care să curpindă amenajarea, dar şi florile. In urma discuţiilor avute cu Nicoleta N., manager la o firma de profil, viitorii miri ar trebui să plătească intre 820 şi 1300 de lei pentru un pachet de 200 de persoane. Pachetul include buchetul de mireasă, buchet naşă, aranjament floral pentru masa mirilor, aranjament floral pe mese pentru 17 invitaţi, cocarde pentru zece nuntaşi şi aranjamentul pe maşină. „Tortul de nuntă separat comandat porneşte de la 25 -30 de lei pe kilogram. Un tort pentru 100 de persoane este de aproximativ 10 kilograme.I, spune Cristian F., administrator al unei firme de amenajări nunţi. O porţie de prăjitură costă 40 de lei şi poate fi tăiată in 70 de bucăţele pentru invitaţi. Husele costă 2 lei pentru un scaun, indiferent de culoare. Aranjatul florilor pe mese variază intre 50 de lei şi pană la 150 de lei in funcţie de florile alese. Lumanările in biserică pentru miri şi naşi costă 40 de lei, iar florile in vază pe fiecare masă incă 250 de lei. Mirii se pot prezenta cu caleaşca la nuntă dacă mai scot cel puţin 100 de euro din buzunar.
Muzica intreţine atmosfera
Mirii care aleg muzica separat vor plăti aproximativ 400 de euro pentru un dj profesionist. In acest preţ este inclusă şi maşina cu baloane colorate pentru atmosferă. La acelaşi specialist, dacă se alege şi filmarea cu poze, clienţii au un anumit discount. Plătesc 350 de euro pentru muzică, 250 de euro pentru filmare şi 200 de euro pentru poze, cu menţiunea că aceştia vor avea dvd-uri cu filmări şi poze. Viitorii miri care işi doresc şi o formaţie live pentru a intreţine admosfera mai au de adăugat la bugetul pentru nuntă peste 1500 de euro. Asta in cazul in care nu este vorba de solişti renumiţi, caz in care sumele se măresc considerabil.
Rochia miresei, piesa de rezistenţă
Pentru viitoarele mirese care aleg să işi cumpere rochia din Zalău, preţurile incep de la 600-700 de lei şi trec şi de 2000 de lei. Pentru pretenţioasele care işi aleg rochiile din altă parte şi nu există limită de buget sumele pot să ajungă la mii de euro. Pe langa rochia propiu-zisă, se mai adaugă bijuteriile, mersul la coafor, cosmetică, pantofii şi alte accesorii, că doar mireasa este cea mai importantă.