Se înrăutățește situația în agricultură. După tăierea celor 800 de milioane de euro de anul trecut, în favoarea serviciilor de informații și celor din sectorul de apărare și ordine publică, bugetul agriculturii a mai pierdut încă 200 de milioane de euro și în acest an. Deoarece fermierii nu și-au primit despăgubirile pentru secetă și nici subvențiile la motorină în întregime, producția agricolă din acest an se preconizează a fi în mare pericol, atrag atenția organizațiile din domeniu.

Fermierii români se află într-o situație dezastruoasă, mulți dintre ei fiind în imposibilitatea de a cultiva, din cauza subfinanțării profunde în agricultură.

“Despăgubirile este clar că nu se mai dau. Pe lângă asta, fermierii au intrat în litigiu cu furnizorii de inputuri și cu băncile, care le cer penalizări și îi acționează în instanță. Acum, furnizorii de inputuri au crescut și prețurile față de anul trecut, la absolut tot, și îngrășământ și sămânță și pesticide. Mai mult, fermierii au devenit neserioși în fața acestor companii că s-au luat după promisiunile Ministerului Agriculturii, că-i va despăgubi, iar unii au dat și ordine de plată și file de cec drept garanție, bazându-se pe aceste promisiuni. Și vine ministrul Oros și spune că el a vrut să dea despăgubirile, dar nu au vrut cei de la Finanțe, însă el, la ora la care vorbim, sunt absolut convins că habar nu are de suma care trebuia acordată, pentru că niciodată nu a avut intenția să o dea fermierilor afectați de secetă. A promis doar pentru că era campanie electorală”, acuză Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România.

Fermierii duc lipsă acută de bani, iar din cauza secetei multe dintre lucrările solului au fost de proastă calitate. Riscul compromiterii culturilor este foarte mare dacă mai vine o secetă. Deficitul de apă este însemnat, iar cantitățile infime de zăpadă care au căzut anul acesta nu înseamnă nimic pentru agricultură. Astfel că un buget mai mic pentru acest sector nu înseamnă doar o lovitură grea doar pentru producătorii agricoli, ci și pentru buzunarele noastre, ale tuturor. România înregistrează o scădere masivă a producției în agricultură, iar asta duce la creșterea importurilor și, implicit, scumpirea în lanț a alimentelor.

Producătorii trag un semnal de alarmă și cred că, dacă nu vor primi despăgubirile pentru secetă, vor fi în imposibilitatea de a începe însămânțările de primăvară, rezultatul fiind o criză alimentară profundă în România.

Parlamentarii atrag și ei atenția Guvernului asupra acestui lucru și cer Executivului să emită o Ordonanță de Urgență care să vină în ajutorul acestui sector și care să suspende executare silită de către bănci a fermierilor și agenților economici din agricultură.

Despre plata despăgubirilor, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, afirma la sfârșitul lunii ianuarie că ar avea ordonanța scrisă și că mai este nevoie doar să fie prinsă în buget. “În momentul în care e prinsă în buget, o putem face și notifica către Comisie. Acest lucru se va întâmpla numai după aprobarea bugetului, mai repede nu. Până nu avem buget, nu putem face nimic”, spunea ministrul luna trecută.