Patronii ar putea fi obligați să împartă profitul obținut cu angajații. Mai exact, să dea salariaților un procent din banii pe care-i câștigă, cu titlu de participare la profit, în cazul în care un proiect de lege care a trecut deja de Senat va primi vot favorabil și la Camera Deputaților.

Proiectul de lege privind participarea salariaților la profit precum și pentru modificarea Legii nr. 127/2015 privind Codul Fiscal obligă patronii să ofere salariaților, cu titlu de participare la profit, pe lângă salariu, sporuri, bonuri de masă sau alte drepturi prevăzute de lege și de contractele individuale si colective de muncă, o cotă parte din câștigul net pe care îl realizează.

Angajații ar urma să beneficieze de cel puțin 7,5 la sută din profitul net al patronului, realizat pentru un anumit exercițiu financiar anual. Potrivit proiectului de lege, cota de participare la profit nu poate fi mai mică de 7,5 la sută și nici mai mare de 25 la sută. Sumele acordate salariaților cu titlu de participare la profit ar reprezenta venituri asimilate salariilor și ar fi supuse impozitului pe venit.

Măsura se va aplica doar salariaților care au minimum 12 luni vechime în acel loc de muncă, neîntreruptă sau întreruptă numai de suspendarea temporară a contractului individual de muncă din motive de concediu pentru incapacitate temporară de muncă, concediu pentru îngrijirea copilului sau alte motive neimputabile angajatului.

Proiectul de lege a fost inițiat de Adrian-Octavian Dohotaru – deputat independent, Petre-Florin Manole – deputat PSD, Roxana Mînzatu – deputat PSD, Alfred – Robert Simonis- deputat PSD, Adrian Solomon- deputat PSD.

Actul a fost adoptat tacit la Senat, în data de 3 decembrie 2020, fără a mai ajunge la vot în plen, cu toate că la comisiile de specialitate primise aviz negativ.

În 1 februarie, proiectul de lege a fost înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților și trimis pentru aviz la comisii.

Dacă legea va fi aprobată, aceasta va intra în vigoare începând din 1 ianuarie 2022.

Senatorul de Sălaj Cosmin Cristian Viașu (USR-PLUS) spune că nu ar fi susținut un astfel de proiect, dacă acesta ar fi ajuns la vot în plen.

„Dacă ar fi să votez, nu aș vota un astfel de proiect de lege. De exemplu, în cazul pierderilor înregistrate de o firmă, salariații, care ar participa la profit, ar fi de acord să aducă bani de acasă să susțină activitatea firmei?”, spune senatorul sălăjean.