In ultima perioadă de gestaţie hrana oilor se va majora cu 15-20 la sută, insă se vor reduce silozurile şi borhoturile din alimentaţie.
După cum se ştie, gestaţia la ovine durează 145-150 de zile, in medie cinci luni. Cei ce s-au gandit să comercializeze miei de Paşte au dat femelele la montă incă din luna octombrie. In prima parte a gestaţiei fătul (mielul) creşte destul de puţin şi nu sunt necesare măsuri speciale de ingrijire şi furajare. Normele de hrană se vor majora insă cu 15-20 la sută in ultimele două luni de gestaţie, iar silozurile şi borhoturile se reduc sau chiar se scot din raţia furajeră. Raţia de fibroase se va administra in 3-4 tainuri, iar cu două săptămani inainte de fătare fibroasele se reduc cu 25 la sută pentru a evita supraincărcarea rumenului. In vederea protejării oilor gestante se vor evita aglomerările, alergările, loviturile oilor, in special la intrarea şi ieşirea din adăpost. Cu aproximativ o lună inaintea fătării, obligatoriu se face codinitul oilor (tunderea lanii de pe coada şi partea interioară a coapselor şi din jurul ugerului) pentru a se putea asigura un supt cat mai igienic al mielului. Operaţiunea de codinit trebuie făcută cu multă atenţie avand in vedere gestaţia avansată şi posibilitatea producerii de avorturi prin lovire. Cu două săptămani inainte de fătare se face un control al gestaţiei, separandu-se oile cu gestaţie avansată şi introducandu-se in compartimentul de fătare special amenajat, astfel construit incat să asigure o temperatură de 18-20 de grade Celsius. De asemenea trebuie să fie dezinfectat, văruit, iar aşternutul să fie schimbat zilnic. Inceperea fătării se manifestă prin simptome ca: oaia devine neliniştită, intoarce capul spre flanc, se ridică şi se culcă des, nu mănancă, se retrage din turmă şi apar pungile in care este invelit fătul.