În cazul unui accident, nu mai trebuie să aștepți după aprobările companiei de asigurare a șoferului vinovat pentru a-ți repara propriul autoturism. Cu serviciul de decontare directă, îți repari mașina pe RCA-ul tău, iar asigurătorul va recupera valoarea pagubei de la asigurătorul vinovatului. La acest moment, decontarea directă este doar opțională pentru asigurați.
Potrivit unui proiect de ordonanță pus în dezbatere la Ministerul Finanțelor, decontarea directă în cazul asigurării de răspundere civilă auto (RCA) dă posibilitatea pentru victima unui accident să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător , iara aceasta va deveni o practică uzuală. Astfel că definiția decontării directe în lege devine “serviciul auxiliar de asigurare constând în acoperirea daunelor propriilor asigurați, care se contractează obligatoriu de către asigurător, respectiv asigurat”.
În conformitate cu proiectul de ordonață pus în dezbatere, decontarea directă între asigurătorii RCA va fi posibilă în următoarele condiții: accidentele auto s-au produs pe teritoriul României, mașinile implicate în accident sunt înmatriculate și înregistrate în România, pagubele sunt rezultatul unui eveniment produs exclusiv între două vehicule, ambele mașini implicate în accident au RCA valabil la data evenimentului, iar în accident s-au produs prejudicii exclusiv vehculelor (vătămătile corporale se exclud în totalitate).
Dacă persoana prejudiciată îndeplinește toate condițiile aminitite mai sus, se poate adresa asigurătorului propriu, care îl despăgubește, situația financiară dintre cele două companii de asigurări urmând să se regleze ulterior. În principiu, vestea bună este că șoferii vor primi mai repede banii de la companiile asigurătoare.
După intrarea în vigoare a acestor măsuri, procedura de decontare directă va trebui stabilită prin reglementări de către Autoritatea de Supraveghere Finaciară (ASF). Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, spune că “nu trebuie să ne așteptăm la niște rezultate spectaculoase pe termen foarte scurt. Decontarea directă va începe să producă rezultate în cel puțin 6 luni de la momentul introducerii ei, având în vedere modul de reînnoire a polițelor de asigurare”.
Pentru ca măsurile să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de Guvern, iar ulterior să fie publicat în Monitorul Oficial.
În prezent, asigurătorii recomandă încheierea unei polițe RCA cu decontare directă, pentru a putea profita de răspunderile legale ale asigurătorului în cazul în care autoturismul este implicat într-un eveniment rutier. Doar că opțiunea de decontare directă aduce costuri în plus poliței RCA, costuri care încep de la 77 de lei până la câteva sute de lei, în funcție de politica și condițiile impuse de fiecare companie asigurătoare.
De scumpirea implicita a politelor ati uitat.