Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu local de miercuri, 23 decembrie, se află și proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor pentru anul 2021.

Potrivit referatului care însoțește proiectul de hotărâre, administrația locală propune păstrarea valorilor de anul trecut, ce vor fi indexate însă cu rata inflației anunțată de Institutul Național de Statistică, adică 3,8 la sută. Această ajustare a taxelor raportat la inflație este obligatorie. Potrivit Codului Fiscal, “în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale
Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”.

Rata inflaţiei pentru anul 2019 este de 3,8 la sută. În 2017, rata inflaţiei a fost de 1,3 la sută, iar în 2018, 4,6 la sută.

Sunt propuse și pentru 2021 bonificații de 10 la sută pentru contribuabilii persoane fizice care au restanţele achitate şi plătesc cu anticipaţie impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi impozitul pe mijloacele de transport, datorate pentru întregul an, până la data de 31 martie 2021. Pentru contribuabilii persoane juridice bonificația acordată este în valoare de 5 la sută.
Printre facilitățile fiscale valabile anul următor se numără scutirea de la plata impozitului/taxei pe clădiri şi a impozitului/taxei pe teren, pentru clădirile/terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvemamentale şi întreprinderi sociale; clădirile/terenurile utilizate de organizaţii nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile
fără scop lucrativ; clădirile/terenurile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989; clădirile/terenurile afectate de calamităţi naturale, pentru o perioadă de până la 5 ani, începând cu 1 ianuarie a anului în care s-a produs evenimentul; clădirea folosită ca domiciliu şi terenurile aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară ori constau în exclusivitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social; clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuiala proprie lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice; clădirile aflate în proprietatea publică sau privată a statului sau a unităţilor administrativteritoriale, folosite pentru desfăşurarea de activităţi sportive, inclusiv clădirile care asigură funcţionarea bazelor sportive.
Toate creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie 2020, mai mici de 5 lei, se vor șterge.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2021, impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan, se majorează cu 300 la sută, potrivit proiectului de hotărâre.