Maghiarii din Sălaj doresc ca judeţele din Nord-Vest să fie reprezentate la nivel naţional la fel ca şi Secuimea. Ei negociază cu Kelemen Hunor o influenţă mai mare in UDMR, in schimbul sprijinului pe care i-l vor acorda la Congresul Uniunii de luna viitoare.
Conştiente de rolul lor decisiv in alegerea viitoarei conduceri a UDMR, organizaţiile importante din teritoriu, in frunte cu UDMR Bihor, UDMR Satu-Mare şi UDMR Sălaj, joacă tare la masa negocierilor pe voturile propriilor delegaţi. Cele trei organizaţii judeţene au convenit deja o strategie comună in cadrul acestor alegeri pentru a-şi creşte influenţa in cadrul structurilor decizionale ale UDMR. Liderii celor trei filiale cer in schimbul sprijinului acordat lui Kelemen Hunor la conducerea UDMR garanţii că vor avea asigurat cate un loc in Consiliul Permanent al UDMR in conformitate cu importanţa şi puterea organizaţiilor pe care le conduc. In cadrul tatonărilor avute cu Kelemen Hunor, ei i-au solicitat acestuia să sprijine modificarea statutului Uniunii, astfel incat la baza numirii in Consiliul de Coordonare şi cel Operativ să stea la bază criteriul demografic. „Noi am avut un pachet de solicitări privind modificarea statului Uniunii şi dorim ca in Consiliul Permanent să fie un echilibru numeric intre Secuime şi zona noastră”, a declarat pentru Graiul Sălajului Seres Denes, preşedintele UDMR Sălaj.
Sălăjenii vor reprezentant in Consiliul Permanent
In viziunea liderilor din teritoriu, Consiliul cu caracter permanent al UDMR ar trebui format din preşedintele UDMR, foştii preşedinţi ai UDMR, precum Marko Bela, preşedintele executiv sau secretarul general, preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali, in prezent condus de bihoreanca Biro Rozalia, un reprezentant al tineretului Uniunii, plus liderii celor şase filiale UDMR cu populaţie maghiară cu pondere de peste 20 la sută: Covasna, Harghita, Mureş, Bihor, Satu-Mare şi Sălaj, pe motiv că aceste organizaţii au adus de-a lungul timpului circa 80 la sută din totalul voturilor obţinute de Uniune. Ei mai cer ca restul organizaţiilor udemeriste să fie reprezentate doar de un singur om in Consiliu, pe motiv că nu au avut un aport semnficativ la scorurile electorale ale formaţiunii.
Hunor este de acord, cu mici obiecţii
Doleanţele liderilor teritoriali au găsit deja ecou pozitiv la Kelemen Hunor, potrivit unor surse din UDMR Sălaj. Actualul ministru al Culturii ar fi dispus să le asigure reprezentarea dorită, urmand insă a aloca mai multe locuri celorlalte filiale pentru a impiedica totuşi influenţarea decisivă a deciziilor consiliului de grupul celor şase organizaţii. Kelemen Hunor are de gand să aducă şi alte modificări la statut. Pentru a nu se confrunta cu o conducere bicefală, el va propune desfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv al formaţiunii, care aduna atat atribuţii politice, cat şi de organizare şi administrare. Locul preşedintelui executiv va fi luat de un secretar general şi de un vicepreşe-dinte politic, fiecare cu atribuţii clare şi separate.