Mucegaiul de zăpadă poate produce pierderi importante de recoltă, mai ales in anii cu omături abundente
Mucegaiul de zăpadă produs de Micronectriella nivalis se intalneşte pe terenuri joase şi reci mai ales ăn iernile cu omături mari. Ciuperca atacă graminee : orzul, graul, secara, ovăzul. Creşte in sol la temperaturi intre 0 şi 28 de grade Celsius, dar atinge maxima la 5-10 grade. Atacul este frecvent in eregiuneile in care staratul de zăpadă depus este gros şi se topeşte primăvara tarziu, creand astfel condiţii de umiditate mare, temperaturi scăzute, in jur de 5…10 grade Celsius şi lipsă de aerisire.
De obicei simptomele apar la plantele de orz in faza de rozetă, sub un strat gros de zăpadă care se topeşte greu primăvara. pe plantele răsărite, pe coleptil apar pete brune. Pe frunze se formează un mucegai alb cenuşiu cu unele zone de culoare roz. Atacul se manifestă in vetre. Ciuperca poate să trăiască pe resturile vegetale sub formă de miceliu sau se poate menţine pe seminţele infectate. In perioada de vegetaţie răspandirea patogenului se face prin conidiile purtate de curenţii de aer. Pierderi importante de recoltă se produc in anii in care cad cantităţi abundente de zăpadă pe un sol cu temperaturi mai ridicate spre primăvară, patogenul se poate transmite prin resturile de plante atacate şi prin seminţe. Acumularea de bioxid de carbon sub o crustă de gheaţă favorizează apariţia şi manifestarea bolii.
Pentru combaterea mucegaiului de zăpadă se recomandă utilizarea de seminţe certificate din punctul de vedere al sănătăţii, evitarea terenurilor pe care stagnează apa şi respectarea epocii optime de semănat. Tratarea semin-ţelor cu produse recomandate pentru tratarea tăciunelui orzului şi sfaşierii frunzelor orzului, cum sunt: Dinitim 2 PUS (1 kilogram la o tonă); Sumi 8 Gold (1 litru la o tonă); Orius Combi (două kilograme la o tonă); Sumidan (1,8 litri la o tonă) sunt eficace şi faţă de această boală.