În fiecare an, în 10 decembrie, la nivel global se sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Organizația Națiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului, document reper prin care sunt proclamate drepturile de necontestat pe care fiecare persoană le are ca ființă umană, indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, apartenență politică sau de altă natură, origine ori statut social. Declarația Universală a Drepturilor Omului este cel mai tradus document din lume, disponibil în peste 500 de limbi.

“Toți oamenii se nasc liberi și egali în demnitate și în drepturi”, se arată în primul articol al Declarației, primul act internațional în care au fost exprimate drepturile și libertățile fundamentale care trebuiesc garantate oamenilor de pretutindeni. La 10 Decembrie 1948, la Paris, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului care stipulează că toți oamenii s-au născut cu drepturi egale, inalienabile și cu libertăți fundamentale. Ulterior, documentul a fost completat cu Convenția privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenția Internațională asupra Drepturilor Politice și Civile (1966), Convenția pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenția Împotriva Torturii (1984), Convenția Împotriva Apartheid-ului (1985) și Convenția Drepturilor Copilului (1989).

Drepturile omului reprezintă principii morale care se aplică tuturor ființelor umane. Aceste drepturi sunt valabile pentru toți oamenii, peste tot în lume, și sunt protejate ca drepturi legale de legile naționale și internaționale.

Adunarea Generală a ONU a invitat statele și organizațiile interesate să sărbătorească ziua de 10 Decembrie drept Ziua Internațonală a Drepturilor Omului, pentru promovarea acestora, recunoașterea și respectarea lor în baza rezoluției adoptate în anul 1950.

Ziua în sine este marcată, în mod normal, prin conferințe și reuniuni politice la nivel înalt, dar și evenimente culturale și expoziții. În acest an, din cauza pandemiei, toate evenimentele se vor desfășura online sau în cadru foarte restrâns.

Uniunea Europeană a adoptat unele măsuri privind drepturile omului care deși, nu au putere de lege, oferă instrucțiuni practice statelor și organizațiilor regionale interesate de progresul în ceea ce privește respectarea acestor drepturi esențiale. Amintim aici acțiunile UE împotriva pedepsei cu moartea, protecția copiilor în timpul conflictelor armate, protecția apărătorilor drepturilor omului, combatereaa violenței împotriva femeilor și fetelor, promovarea libertății de religie și convingeri religioase și promovarea libertății de exprimare atât online cât și offline. UE promovează drepturile omului prin participarea sa la forurile Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Consiliului Europei și Curții Penale Internaționale.

Potrivit unui studiu realizat de revista financiară The Economist pentru anul 2017, privind starea democrației, în clasamentul general România s-a clasat pe locul 64 din 167 de țări, fiind descrisă ca o țară cu “democrație defectuoasă”, asemenea altor țări din Europa Centrală și de Est. Alături de noi avem state precum: Italia, Cipru, Grecia, Portugalia, Franța, Belgia, Estonia, Cehia, Slovenia, Letonia, Lituania, Slovacia, Bulgaria, Polonia, Ungaria și Croația.

Conform aceluiași studiu, Europa de Est are o tradiție a punctajelor slabe în Indicele Democrației, fapt ce se datorează “culturii politice deficitare, tranziției haotice la democrație și dificultății de a proteja legislația și corupția regiunii”.

Exemple bune de democrații depline sunt Suedia, Danemarca, Irlanda, Finlanda, Olanda, Luxemburg, Germania, Regatul Unit, Austria, Malta și Spania.

În categoria democrațiilor defectuoase, din totalul de 57 de țări, 18 sunt europene. Singurul stat european non UE încadrat aici este Serbia.

În afara UE, 7 din cele 39 de “regimuri hibride” sunt europene: Albania, Moldova, Georgia, Ucraina, Muntenegru, Macedonia și Bosnia și Herțegovina.