Noul director ne-a prezentat in premieră cum va arăta Muzeului Judeţean de Istorie in momentul in care va fi redeschis publicului.
In urma unui concurs de ocupare a postului, Corina Bejinariu este, incepand de ieri, directorul executiv al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Sălaj, ea deţinand funcţia de director interimar după trecerea in nefiinţă a fostului director, Alexandru Matei. Corina Bejinariu are o experienţă de peste 16 ani in cadrul Muzeului Judeţean, in calitate de cercetător şi apoi ca şef al secţiei de Etnografie. Ne-a impărtăşit cateva dintre obiectivele pe care şi le-a propus pentru viitorul apropiat pentru a reda Muzeului Judeţean locul pe care trebuie să-l aibă in cultura judeţului. Işi doreşte foarte mult să imbunătăţească imaginea instituţiei in comunitate, vrea să atragă mai mulţi sălăjeni in expoziţii. Ceea ce se reproşează cel mai mult conducerii Muzeului Judeţean este că nu a avut expoziţii care să atragă interesul cetăţenilor de a-i trece poarta. „In momentul in care am preluat instituţia, punctul forte a fost resursa umană foarte bine pregătită. Peste 50 la sută dintre angajaţi au doctorate, şi mai mulţi parcurg studiile doctorale, ceea ce garantează calitatea muncii de cercetare şi valorificare a patrimoniului”, punctează Corina Bejinariu ca avantaje pentru indeplinirea proiectului său pentru următorii trei ani.
Istoria Sălajului 3D
Muzeul Judeţean de Istorie este in curs de reabilitare, printr-un proiect de finanţare europeană caştigat de Consiliul Judeţean. Intre timp, angajaţii duc o muncă intensă de refacere a colecţiei de bază a instituţiei, astfel incat după redeschiderea muzeului să vedem noua faţă a istoriei reconstituite a Sălajului, alta decat cea pe care am văzut-o in ultimii 20 de ani. „Expoziţia de bază a muzeului trebuie să reprezinte valorile, identitatea, trecutul, cultura judeţului. Refacerea ei este o sarcină complexă, care presupune o documentare a ce e specific şi cum trebuie să le pui in valoare astfel incat publicul să inţeleagă ceea ce vede. Obiectele din colecţia veche nu le putem pune cum erau inainte, inşirate, cu o explicaţie alături. Vom adăuga piese noi şi vrem să amplasăm piesele intr-un alt context, incat să fie gustat de public, vizitatorii să inţeleagă cum locuiau oamenii, cum trăiau in diferite perioade de timp, toate bazate pe reconstituire”, a declarat directorul muzeului. In a doua jumătate a anului, Corina Bejinariu va putea prezenta planurile noii expoziţii, intr-o reconstituire in format 3D a istoriei şi culturii Sălajului.
Colectivizarea expusă la muzeu
Ca noutate, muzeul va avea o sală in care se va prezenta evoluţia armamentului şi echipamentului militar de-a lungul istoriei, o altă sală in care va fi o prezentare a evoluţiei practicilor funerare. Istoria recentă a Romaniei, perioada comunistă, va avea locul ei in cadrul Muzeului Judeţean. „O prezentare a Epocii de aur trebuie să existe in muzeu, pentru că sunt foarte mulţi tineri care nu ştiu cum se trăia atunci, cum arăta satul sălăjean după colectivizare şi cum au evoluat lucrurile in acea perioadă”, a subliniat Corina Bejinariu.
Străinii ne cumpără tradiţiile cu mărunţiş
Un alt obiectiv al noului director este să-i obişnuiască pe sălăjeni să preţuiască obiectele vechi, care ar putea deveni piese de muzeu dacă sunt donate. „Oamenii trebuie să perceapă că muzeul este al lor, că exponatele trebuie să se identifice cu ei. De multe ori, obiecte de valoare sunt vandute pe mai nimic unor colecţionari. Multe ajung in străinătate. Occidentalii şi-au pierdut din tradiţii şi acum incearcă să le reconstituie, iar noi nu ştim să preţuim ce avem”, spune Bejinariu.
Complexul „Porolissum” – de interes naţional şi internaţional
Complexul arheologic „Porolissum” este tot mai mult amintit ca o emblemă a Sălajului. In opinia directorului Muzeului, Castrul Roman din Sălaj ar putea atrage foarte mulţi turişti din ţară şi din străinătate, insă ii lipseşte infrastructura, promovarea şi activităţile de entertainment. „Ceea ce revine muzeului este partea de cercetare şi conservare. Noi putem sprijini activităţile turistice, prin punere in valoare, eventual să formăm un sistem de voluntariat, să instruim voluntari pentru activităţi de tragere cu arcul, de costumare in straie romane, tehnici romane de luptă de exemplu, iar ei să facă acest lucru cu turiştii”, a conchis Corina Bejinariu. Pe langă toate acestea, este nevoie de drumuri asfaltate, de parcări, de spaţii de cazare etc., iar agenţii comerciali ar avea un important cuvant de spus in atingerea acestui obiectiv.
Corina Bejinariu vrea Muzeul mai aproape de sălăjeni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...