Simulările realizate de cei din cadrul Alianței USR-PLUS arată că în județul Sălaj ar putea primi, prin redistribuirea națională, atât un post de senator, în persoana lui Cristian Viașu, cât și unul de deputat, ce ar urma să fie ocupat de Alin Prunean.

Potrivit președintelui PLUS Sălaj, Liviu Fărcaș, simulările sunt făcute pe baza datelor oficiale exitente în acest moment, excluzând prezența PMP ca partid parlamentar. Acesta subliniază însă faptul că nu există actualmente nicio siguranță că cele două posturi de parlamentar vor reveni, într-adevăr, Alianței USR-PLUS.

În ceea ce privește rezultatul obținut de  Alianță în Sălaj, la alegerile parlamentare, Fărcaș apreciază că acestea nu sunt nici foarte bune, dar nici foarte rele.

“Luând în calcul prezența scăzută la vot, rezultatele noastre nu sunt cele mai bune, dar nici cele mai rele. De asemenea, trebuie să ținem cont că a fost o prezență dublă în mediul rural, față de mediul urban, iar noi am avut un procent de circa 7,9% din voturi în mediul rural și circa 20% în mediul urban. Din păcate, nu am reușit să transmitem către oameni acel mesaj care să-i aducă la vot. Oricum, este vorba de o prezență foarte slabă”, a subliniat președintele PLUS Sălaj.

Alianța USR-PLUS a obținut în Sălaj circa 12 % din voturi, atât la Senat cât și Camera Deputaților, ceea ce înseamnă poziția a patra, după PNL, UDMR și PSD.

Despre viitoarea guvernare, Liviu Fărcaș crede că se va reuși crearea unei majorități PNL-Alianța USR-PLUS-UDMR, chiar dacă Alianța are unele puncte de vedere divergente cu cei de la UDMR.  

În negocierile care vor avea loc, USR-PLUS va promova principiile pe care le-a anunțat și în cadrul campaniei electorale.

“USR PLUS intră în discuțiile pe tema formării viitoarei coaliții guvernamentale cu un set amplu de priorități, măsuri prezentate românilor în campania electorală și care trebuie să se regăsească în viitorul program de guvernare, cu termene clare de adoptare și implementare.

Printre obiectivele pe care Alianța le vrea a fi îndeplinite în primele 100 de zile se numără atât adoptarea în Parlament a legilor de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, respectiv ale aleșilor locali, cât și desființarea atât de controversatei Secții speciale, înființate de Liviu Dragnea pentru intimidarea și șantajarea magistraților.

Reducerea numărului de parlamentari la 300 este un alt obiectiv de îndeplinit în primele 100 de zile de la formarea noii majorități parlamentare, la fel adoptarea proiectului USR care facilitează accesul cetățenilor la informațiile de interes public.

Tot în primele 100 de zile sunt pe agenda USR PLUS măsuri privind Sănătatea, Educația, Mediul și, nu în ultimul rând, combaterea sărăciei”, precizează cei de la USR PLUS.