Ignorate ani la rând și chiar supuse unor campanii de compromitere a importanței lor,  vaccinurile antigripale au fost în acest an “pe val”, în condițiile în care nu protejează de COVID-19, dar, conform unor studii, ar reduce cu 40% riscul de infectare cu Coronavirus.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Direcția de Sănătate Publică Sălaj a primit până în prezent 23.240 de doze de vaccin antigripal, în șase tranșe. Din acestea, au fost deja administrate 7.308 doze, alte 12.840 fiind distribuite pentru administrare în județ, în această săptămână.

În ceea ce privește vaccinurile administrate, 3.328 au fost pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani, 2.210 pentru bolnavi cronici, 253 pentru copii cu vârste de la șase luni la 59 de luni, 858 personalului medical, 46 pentru gravide și 613 rezidenților din instituțiile de protecție socială. Ca în fiecare an, campania de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

Pe lângă persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, există și persoane sănătoase care își pot face vaccinul antigripal pentru a se proteja de viruși în această perioadă complicată. Pentru aceștia, vaccinul nu este gratuit și, în mod normal, ar trebui să poată fi achiziționat din farmacii. Doar că, potrivit președintelui Colegiului Farmaciștilor Sălaj, Felicia Fărcaș, în farmaciile din județ a ajuns un număr foarte mic de vaccinuri.

“Din septembrie ni se tot promite că vom primi vaccinuri. Că săptămîna viitoare, că în cea care urmează și tot așa. De primit, am primit un număr foarte, foate mic de vaccinuri. Trebuie însă remarcat faptul că nu a fost cerere foarte mare”, susține Felicia Fărcaș.

Totodată, în opinia sa, vaccinarea în luna decembrie nu va mai avea efect, în condițiile în care se recomandă ca ea să se facă începând cu luna octombrie și până în noiembrie.

Se poate spune că vaccinurile antigripale au fost o problemă în acest an, în condițiile în care persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire au beneficiat sau vor beneficia de el, iar restul populației nu se înghesuie să facă vaccinul contra cost? Sau e doar o falsă problemă?