Comuna Sărmăşag este situată in extremitatea nord-vestică a judeţului Sălaj şi are in componenţă satele : Sărmăşag – centrul de comună, Lompirt, Ilişua, Poiana Măgurii şi Tărmure. Suprafaţa totală a comunei este de 6612 ha, iar cea agricolă de 4941 ha. Terenul arabil insumează 3050 ha, păşunile 1287 ha, faneţele 190 ha, viile şi pepinierele viticole 211 ha, iar livezile 203 ha. Conform datelor inregistrate la ultimul recensămant, populaţia comunei Sărmăşag număra 6537 locuitori.
Retrospectiva ultimilor ani
O retrospectivă a infăptuirilor,inscrise pe harta comunei Sărmăşag din 2008 incoace,intocmită impreună cu primarul Dombi Attila. ar arăta astfel : pietruirea a peste 20 de km de drumuri, care inainte vreme erau pur şi simplu impracticabile,in Sărmăşag, Lompirt, Ilişua şi Moiad, din fonduri guvernamentale ; extinderea reţelei de canalizare in Sărmăşag cu incă 4 km, lucrare sustinută financiar tot din fonduri guvernamentale, obţinute prin Ordonanţa 7 ; pentru restul traseului reţelelor de canalizare din reşedinţa de comună s-au mai primit, in decembrie 2010, două miliarde lei vechi ; decolmatarea Văii vechi a Zalăului şi a şanţurilor din sate, cu bani de la Guvern şi de la bugetul local ; asfaltarea a 13 străzi in Sărmăşag şi Ilişua , in acest din urmă sat lucrarea executandu-se pe o uliţă locuită de romi, printr-un program destinat acestora, de ea ocupandu-se in mod special viceprimarul comunei, Csobanka Istvan Arpad; pentru asfaltările din Sărmăşag s-au cheltuit 600.000 dolari, iar pentru uliţa din Ilişua 125.000 euro; alte lucrări executate in perioada menţionată sunt cele pentru desfiinţarea celor 8 gropi de gunoi menajer.
Sediu nou pentru primărieUna dintre cele mai importante obiective aflate in prag de finalizare in Sărmăşag este sediul nou al primăriei. Acesta este amplasat in imediata vecinătate a vechiului sediu, o clădire care nu oferă cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea unei activităţi eficiente de administraţie locală. Noul sediu, unul modern, cu parter, etaj şi mansardă, avand o suprafaţă utilă de 1150 m.p., va găzdui, alături de serviciile proprii ale primăriei, Cirscumscripţia financiară, Serviciul de evidenţă a populaţiei, biroul notarului public şi poliţia locală (comunitară). Valoarea acestei investiţii este de circa 11 miliarde lei vechi, bani asiguraţi de la Guvern şi de la bugetul local.

Lucrări in derulare
Prin schimbarea destinaţiei, pe stabilimentul şcolii vechi din Moiad, se va construi un cămin cultural nou, lucrările fiind in plină execuţie. Tot in Moiad se află in derulare un proiect pentru reabilitarea uliţelor şi trotuarelor, iar in Sărmăşag unul, in valoare de 60.000 lei noi, obţinuţi de la Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Miniere, pentru reabilitarea unei săli in vederea amenajării ei pentru activităţi culturale. Prin aceeaşi agenţie s-au alocat fonduri de 1 miliard de lei vechi, pentru imprejmuirea stadionului din Sărmăşag, in centrul de comună aflandu-se in derulare şi construirea unui bloc ANL cu 24 locuinţe. La Lompirt continuă lucrările de reabilitare şi extindere a localului la Şcoala gimnazială. Tot in acest sat va fi amenajat un dispensar uman intr-o casă care a fost deja achiziţionată. Pe lista proiectelot depuse figurează cele pentru : amenajarea unui parc in zona Coloniei Sărmăşag, pentru alimentare cu apă şi canalizare in satele Lompirt şi Ilişua, proiect depus la Ministerul Mediului şi a cărui valoare se ridică la 100 miliarde lei vechi şi proiectul depus prin FEARD, măsura 3.2.2. care are ca obiective asfaltarea tuturor uliţelor din Lompirt, Ilişua şi Sărmăşag (cate au mai rămas aici), construirea unei after-school şi reabilitarea căminului cultural din centrul de comună.
„Vreau să demonstrez că pot face ceva pentru comună.”

Dombi Attila Janos a ajuns primar al comunei Sărmăşag după alegerile din 2008, aflandu-se la primul mandat. A candidat la indemnul prietenilor care aveau incredere in el, dar, după cate ne-a spus, campania din acel an n-a fost deloc uşoară, unii dintre contracandidaţii săi avand o bună susţinere, mai ales din partea numeroaselor lor rude. Cu toate acestea, Dombi Attila a ieşit invingător in alegerile pentru postul de primar in 2008, pornind la drum cu optimism şi incredere, chiar dacă se afla la prima lui experienţă de acest gen şi n-ave decat doar 36 de ani.
„Nu sunt de loc din Sărmăşag, m-am născut in Baia Mare şi am ajuns aici după ce, in urmă cu peste 30 de ani, părinţii mei s-au mutat in această localitate. Ei bine, in primele zile după ce mi-am ocupat postul, aveam impresia că n-aş fi prea dorit, dar incet-incet, lucrurile au intrat in normal. Oamenii au inceput să se convingă de bunele mele intenţii şi să aibă, tot mai mulţi, incredere in mine. Sărmăşagul nu-i o comună mică şi unde-s oameni mulţi şi problemele-s pe măsură, dar am vrut şi vreau să demonstrez că pot face ceva pentru comunitate. Şi aş dori să vă mărturisesc că tot ce fac, o fac din tot sufletul, cu toată dăruirea şi puterea mea de muncă.”
Intr-adevăr, primarul din Sărmăşag nu-i unul care să… fugă de muncă, şi nici nu e adeptul rezolvării din birou a problemelor. Pe langă multele drumuri pe care le bate, spre Zalău, Bucureşti ori alte destinaţii, in interesul comunităţii pe care o slujeşte, Dombi Attila are dese intalniri şi cu oamenii din comună, ^acasă^ la ei, in sat, prilej de consultare şi dezbatere, intr-un dialog deschis, a tuturor problemelor ce-i frămantă şi pentru care se străduieşte, apoi, să găsească soluţiile de rezolvare. Tot posibilul ca şi de aici să i se tragă cota de incredere la care ajuns azi, după numai doi ani şi jumătate de mandat, ca primar.
Firme cu greutate
Deşi are (incă) statut de comună, Sărmăşagul se poate mandri că este o localitate rurală cu multe firme de diferite profile, cu o eficientă activitate economică. O realitate benefică pentru administraţia locală, firmele de pe teritoriul ei contribuind substanţial, an de an, la bugetul local. Dintre firmele din Sărmăşag se detaşează net S.C.Europan S.R.L., unde, după cum ne-a spus primarul Dombi Attila, işi au locul de muncă circa 200 de salariaţi. Alte firme importante, cu „greutate” la contribuţiile la bugetul comunei sunt :S.C. Hidroprof, S.C. Tunde S.R.L., S.C. Levis Com, S.C. Seralex, S.C. Ady Com S.R.L. şi S.C. Pom – Pom. Acestora li se adaugă peste 100 de firme mici de comerţ sau alte profile.