Copiii se intorc azi la şcoală pentru ultima parte a semestrului I. Directorii ii intampină cu un exerciţiu de evacuare in caz de incendiu
Şcolarii şi preşcolarii se intorc azi in bănci, după o binemeritată vacanţă de iarnă. In data de 28 ianuarie, elevii vor intra din nou in vacanţa de sfarşit de semestru. Insă, ii aşteaptă o serie de surprize. Ioan Abrudan, inspector şcolar general, ne-a spus ieri că, urmare a unei note a Ministerului Educaţiei prin care se atrage atenţia asupra respectării normelor de siguranţă, prevenire şi stingere a incendiilor, in toate unităţile de invăţămant din ţară şi din judeţ se va organiza in data de 5 ianuarie un exerciţiu de evacuare in caz de incendiu, după un model primit de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). „Am trimis in toate şcolile o adresă prin care solicităm directorilor să fie vigilenţi in prevenirea incendiilor şi modul in care trebuie să se acţioneze in astfel de cazuri”, a precizat Abrudan.
Funeriu ii atenţionează pe directori
Totodată, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a transmis unităţilor de invăţămant, prin ISJ, să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea de condiţii optime intoarcerii copiilor la şcoală. „Sunt necesare verificări ale instalaţiilor de incălzire, testări epidemiologice, igienizarea unor locaţii şi altele”, a subliniat inspectorul şcolar general.
Microbuzele la control
Tot prin intermediul ISJ, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, vrea să se asigure că vor fi eliminate toate neregulile din transportul elevilor. In judeţul Sălaj, Registrul Auto Roman (RAR) a demarat un control la primarii in care se verifică dacă şoferii au permis de conducere de categoria D1 precum şi dacă maşinile indeplinesc toate condiţiile de funcţionalitate. In judeţul Sălaj sunt in prezent 79 de microbuze pentru transportul de copii la şi de la şcoală.
Profesorii vor avea un cuvant de spus in aplicarea Legii educaţiei
Legea Educaţiei asumată de Guvern a fost declarată ieri constituţională şi urmează să fie trimisă preşedintelui spre promulgare. Ioan Abrudan, inspector şcolar general, ne-a declarat că Ministerul Educaţiei este pregătit pentru elaborarea legislaţiei secundare cu elementele de detaliu privind modul de aplicare a noii Legi a Educaţiei Naţionale. In primul rand, inspectorul şcolar general va avea o intalnire cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, pentru a discuta probleme in care există la nivel de judeţ in ce priveşte optimizarea reţelei şcolare pentru anul şcolar 2010-2011. „Se vor discuta cazurile speciale, cum este cel de la Văleni, unde 11 copii invaţă simultan, in patru clase. Din păcate starea drumului nu ne permite să asigurăm transportul copiilor la o şcoală din apropiere şi trebuie găsită o soluţie, impreună cu Consiliul Local şi cu reprezentanţii comunităţii, pentru a crea acestor copii şansa unui invăţămant de calitate”, a declarat inspectorul şcolar general.
De asemenea, se fac pregătiri pentru reforma curriculară, conform noii legi a Educaţiei. Abrudan a menţionat că profesorii cu experienţă la catedră, de la fiecare disciplină, vor avea un cuvant de spus in privinţa metodologiei de implementare a reformei ce se doreşte a fi făcută in sistemul de invăţămant. Potrivit lui Abrudan, profesorii din Sălaj vor face planificarea calendaristică pentru două discipline din aria disciplinelor tehnologice. Planurile redactate la nivel local se verifică de către Ministerul Educaţiei, după care se supun dezbaterii publice.
Inceput incendiar de şcoală
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...