Incepand cu 1 ianuarie 2011, preţul gigacaloriei in Zalău va fi de 170 de lei, cu 40 de lei mai mult faţă de preţul practicat in prezent.
Consilierii locali ai Municipiului au hotărat ieri ca incepand cu data de 1 ianuarie 2011 preţul energiei termice facturate populaţiei prin sistem centralizat, să fie de 170 de lei pe gigacalorie. De asemenea s-a aprobat ca nivelul subvenţiei unitare acordate de la bugetul local incepand cu 1 ianuarie 2011 pentru căldura prin sistem centralizat să fie la valoarea de 270 de lei pe gigacalorie. Primăria a luat această hotărare, de majorare a preţului la căldura centralizată, după ce subvenţia de la stat pentru căldură aproape că s-a injumătăţit, costurile cu partea de producţie au crescut substanţial, iar Consiliul Local nu poate suporta subvenţia in totalitate.
Preţul real este de 537 de lei pe gigacalorie
Prin două hotărari ale Consiliului Local din acest an, s-a stabilit ca preţul pentru producerea energiei termice, practicat de către Uzina Electrică Zalău, să fie de 320 de lei/ Gcal, iar tarifele pentru activitatea de distribuţie şi furnizare energie termică să fie in suma totală de 216 lei/Gcal, rezultand un preţ total al energiei termice destinate populaţiei de 537 de lei/Gcal. Din această sumă, 94 de lei/Gcal reprezintă compensaţia unitară pentru combustibil şi, in mod normal, suma ar trebui să se asigure integral de la bugetul de stat. In acest an, dintr-un necesar de 266.190 de lei a fost asigurată doar suma de 144.000 de lei, diferenţa de bani fiind asigurată din bugetul local. Preţul de facturare către populaţie de 130 lei pe gigacalorie este practicat incepand cu data de 1 ianuarie 2008.
Primăria face economie la bugetul local
„Pentru a păstra un echilibru intre preţul de facturare către populaţie şi subvenţia alocată din bugetul local se impune revizuirea tarifului de facturare către populaţie”, se arată in referatul direcţiei economice a Primăriei Zalău. Pentru că preţul facturat populaţiei nu a mai fost modificat din ianuarie 2008, iniţiatorii proiectului consideră că „se poate majora indicele preţurilor de consum pentru servicii raportat la perioada decembrie 2007 – octombrie 2010, care este de 122,2 la sută, la care se adaugă creşterea procentului de TVA cu 5 la sută. Preţul de facturare către populaţie propus este de 170 lei pe gigacalorie incepand cu 1 ianuarie 2011”. In aceste condiţii, prin stabilirea preţului de 170 lei pe gigacalorie, subvenţia care ar trebui asigurată de la bugetul local ar fi de 272 de lei/Gcal, faţă de 312 lei/Gcal dacă ar fi rămas preţul de 130 de lei.
La sistemul centralizat sunt racordate 48 de instituţii şi doar 636 de apartamente
In momentul de faţă sunt branşate la sistemul de incălzire centralizat 48 de instituţii publice. Dacă numărul de instituţii este destul de mare, doar 636 de consumatori casnici mai primesc căldură de la fostul CET, iar Municipiul Zalău are peste 1000 de scări de bloc. Cu toate acestea, RFV Distriterm, noua companie care se ocupă de căldura zălăuanilor, incă mai speră că oamenii vor renunţa la centralele de apartament in favoarea sistemului centralizat de incălzire. Firma romano-maghiară aplică diverse tehnici de marketing, cum ar fi reabilitarea termică a blocurilor dacă toţi locatarii trec la căldura centralizată, insă pană acum nimeni nu s-a arătat doritor. Care este principiul zălăuanului? „După ce am scăpat de toate ţevile care mi-au trecut prin casă şi mi-am renovat apartamentul, cum să renunţ la centrală?”.