Intrată într-un amplu proces de reabilitare și extindere, Școala gimnazială din Halmășd, singura cu clasele I-VIII din comună, a primit elevii în prima zi de școală cu totul transformată.
Unitatea de învățământ a fost complet reabilitată, au fost amenajate băi în incinta clădirii, iar imobilul a fost extins, fiind construite două laboratoare noi. Investiția, cu o valoare de 2.200.000 lei, a fost derulată prin PNDL 2.
În prezent se mai lucrează la curtea unității de învățământ, aceasta fiind și ea aproape finalizată.
Grădinița din localitate a fost deja modernizată, tot cu fonduri guvernamentale.
Aproape gata este, spune primarul Gavril Pușcaș, și capela care se construiește în centrul de comună. Aceasta a fost ridicată din fondurile proprii ale primăriei, fiind considerată o necesitate pentru locuitori. Lucrarea are o valoare de circa 400.000.000 lei.
O construcție nouă, aproape din temelii, ia locul vechiului cămin cultural din Halmășd. În urma accesării unui proiect european în valoare de 150 de mii de euro, administrația locală a demarat reabilitarea totală a clădirii. Din fostul cămin cultural au mai rămas în picioare doar câțiva pereți, o bună parte a construcției fiind demolată pentru a face loc unui nou imobil, cu aceeași destinație.
Comuna Halmășd este una dintre cele mai pitorești din județ, grație poziționării geografice. Frumusețile locului pot fi ușor descoperite în Valea Morilor din pădurea Halmășdului, la Cerișa, pe vale, sau tot în pădure, spre Șinteu, unde pot fi observate și ruinele unei cetăți medievale. Iar dacă investițiile aduc și confort într-un astfel de decor, șansele ca tineretul să nu mai abandoneze satul sălăjean cresc considerabil.