INSP plasează județul pe lista celor cu vulnerabilitate medie, cu număr de pacienți și de decese în creștere
Potrivit raportului săptămânal de supraveghere întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică pentru perioada 7-13 septembrie, Sîlajul înregistrează un trend ascendent al infectărilor cu SARS-CoV-2.
Alte 11 județe mai sunt în aceeași stuație. E vorba despre Alba, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sibiu, Suceava și Teleorman.
Cei mai mulți decedați sunt bărbați, peste 60 de ani, cu probleme medicale
Statisticile oficiale arată că 80,7 din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59,8 la sută dintre acestea erau bărbaţi.
Conform INSP, 95 la sută dintre cei decedați aveau cel puţin o comorbiditate asociată. Cei mai mulţi prezentau afecțiuni cardiovasculare, diabet, afecțiuni neurologice, afecțiuni renale, obezitate, afecțiuni pulmonare, neoplasm.
Sălajul, județ cu vulnerabilitate „medie” în fața coronavirusului
Gradul de vulnerabilitate al unui județ este un indicator cantitativ al capacitații de răspuns a sistemului, calculat de INSP în baza ratei de incidență, numărului de focare, ratei de transmitere, gradului de ocupare a paturilor din secțiile covid-19 și din secțiile ATI.
Un bolnav din 22 este cadru medical
Din totalul cazurilor de covid-19 înregistrate la nivel național, o îmbolnăvire din 22 a fost confirmată la personal medical.
Potrivit INSP, 720 de medici s-au îmbolnăvit de coronavirus, 2.091 de asistenți medicali, 71 de ambulanțieri și 1.801 de persoane din alte categorii de personal medical.
Este destul de alarmant procentul imbolnavirilor in cazul cadrelor medicale ,ori din moment ce rata de transmitere se amplifica ,viitorul apropiat fiind si el vizat de aceasta tendinta ,este imperios necesar sa se reduca vehicularea potentialilor pacienti prin spitale ,adresabilitatea fizica a acestora putand fi substituita in mare parte prin rezolvarea cerintelor de multe ori strict birocratice la modul on-line .Un raspuns in starea de urgenta a CNSAS ,in perioada de urgenta ,situatie prelungita pana la 30 septembrie si probabil permanentizata pe perioada epidemiei care afirma :
„Pentru toate afecțiunile și tratamentele despre care spune aparținătorul în mail, acesta poate să solicite consultație la distanță, în ambulatoriul de specialitate sau la medicul de familie, și poate primi și prescripție (rețetă, n.r.) medicală la distanță. Cardul național de sănătate nu este necesar pe perioada stării de urgență. Toate aceaste reglementări au fost comunicate de CNAS, nu doar prin intermediul presei, ci și prin intermediul caselor de asigurări de sănătate din țară cu care furnizorii de servicii medicale se află în contract.”