Anul 2010 a adus sălăjenilor un veritabil spectacol de luptă intre Opoziţie şi Putere, cu atacuri acide din ambele tabere şi incercări eşuate ale PNL şi PSD de a-l trimite pe Emil Boc acasă din Palatul Guvernului. In acelaşi timp PD-L şi UDMR şi-au impărţit frăţeşte funcţiile de conducere in deconcentratele sălăjene. Liderii organizaţiilor judeţene ale PSD, PNL şi PD-L au fost reconfirmaţi in funcţia de preşedinte. Cireaşa de pe tort a reprezentat-o dezvăluirea votului multiplu al lui Alexandru Mureşan la alegerile europarlamentare din 2009.
Udemeriştii au luat prefectura şi cinci deconcentrate
Nici nu s-au dezmeticit bine sălăjenii după petrecerea de Revelion că scena politică a anului 2010 a lansat prima bombă. Alexandru Vegh a fost numit prefect al judeţului Sălaj. La negocierile din ianuarie, UDMR a obţinut cinci din cele 42 de prefecturi ale ţării, din care trei in Ardeal: Harghita, Covasna şi Sălaj. Speriat iniţial că va fi atacat pe motive ce ţin de naţionalitate, Vegh a reuşit să-şi atragă simpatia sălăjenilor. Nu a avut nicio problemă in a conduce cea mai importantă instituţie din judeţ şi chiar s-a achitat bine de sarcini cand a fost pus in situaţia de a media conflictele religioase dintre ortodocşii şi greco-catolicii din Bocşa. Tot in ianuarie, PD-L şi UDMR şi-au impărţit ciolanul politic şi maghiarii obţineau conducerea a cinci deconcentrate. Uniunea s-a ales atunci cu Garda de Mediu, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducere in Zootehnie, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Direcţia de Sănătate Publică.
Primăriile UMDR şi PD-L, favorizate tot anul
Toţi banii alocaţi de Guvern in acest an s-au dus in cea mai mare parte către comunele UMDR şi PD-L. De exemplu, la rectificarea bugetară din noiembrie Din cei 871.000 de lei acordaţi Sălajului, peste 40 la sută le-au revenit primarilor ude-merişti. Crasna şi Sărmăşag au primit de la Guvern nu mai puţin de 144.000 de lei, cu o mie de lei mai mult decat toate cele nouă primării PSD care au beneficiat de acest ajutor.
Anul decăderii PDL-ului
Pentru „realizările” de pană acum, partidele aflate la guvernare se aleg cu o sancţiune nemiloasă din partea electoratului. Dacă PD-L mai reuşeşte să adune 18 la sută, UDMR nici nu ar intra in Parlament. Actualul arc guvernamental, format din PD-L, UNPR şi UDMR, este susţinut doar de 23 la sută din romani. In urma unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie, pe un eşantion de 1.231 de indivizi, in perioada 31 august – 1 septembrie, la intrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cu ce partid aţi vota?” procentele s-au impărţit astfel: PSD 38 la sută, PNL 22 la sută, PD-L 18 la sută, Partidul Poporului 11 la sută, UDMR 3 la sută şi UNPR 2 la sută.
Liderii politici, reconfirmaţi de partide
Preşedinte interimar al PNL Sălaj pană in vară, Radu Căpilnaşiu a fost reconfirmat de către liberali in funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene şi a primit un mandat de patru ani din partea membrilor de partid. Fără prea mult fast şi fără invitaţi de marcă, conferinţa peneliştilor a fost lipsită de mesaje populiste, noua echipă de conducere lucrand in taină la alegerile din 2012. Cu Victor Ponta venit la Zalău să-l sprijine, Tiberiu Marc, a fost votat in unanimitate de către delegaţii prezenţi la alegerile din PSD Sălaj să primească un nou mandat in fruntea organizaţiei. Fiind partidul aflat la guvernare, PD-L Sălaj l-a reales cu mare tam-tam pe Lucian Bode in funcţia de preşedinte al filialei. Pentru a-şi susţine candidatura, Bode i-a adus la Zalău pe miniştrii Ialomiţeanu de la Finanţe şi Igaş de la Interne, pe Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Ioan Olteanu şi Gheorghe Falcă. Iar in vară l-a chemat pe Boc să ne spună că vrea să transforme Sălajul intr-un „măreţ şantier”.
Cine visează la scaunul lui Căpilnaşiu
Fotoliul de primar al Municipiului Zalău rămane un ideal pentru toate partidele politice şi pentru a nu mai suferi un nou eşec in faţa actualului primar, Radu Căpilnaşiu, oamenii politici cu vise de primar işi pregătesc campania electorală de pe acum, cu toate că mai sunt aproape doi ani pană cand zălăuanii se vor prezenta la urnele de vot. Cea mai dură luptă pentru candidatură se dă in PSD. Senatorul Gheorghe Pop şi viceprimarul Daniela Coţa au anunţat intenţia de a candida pentru funcţia de primar al municipiului. Din partea UDMR-ului, credit total are actualul viceprimar Sojka Atila. PD-L tace şi nu şi-a anunţat posibilul candidat, insă din pole-position se pare că pleacă fostul subprefect, Claudiu Barsan, un om apreciat şi de opoziţie.
Pesediştilor zălăuani nu le-a mers bine
Chiar dacă este dat de sondaje drept partidul cu cele mai multe voturi in momentul de faţă, lupta pentru putere in PSD Zalău este acerbă şi de cele mai multe ori pe faţă. După ce s-a instalat in funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, senatorul Gheorghe Pop a inceput să facă valvă. Pesedistul i-a tras la răspundere pe consilierii PSD din Consiliul Local pentru hotărarea prin care deţinătorii de chioşcuri cu produse de alimentaţie publică sunt lăsaţi fără obiectul muncii. După scandalul cu chioşcurile, Pop i-a dat un avertisment ultimativ lui Sorin Chişbora pentru că s-a simţit jignit după ce consilierul a răspuns obraznic la cererea senatorului pentru consultări inaintea şedinţelor de consiliul local. „Dacă vrea să-l consult, cu toată plăcerea, dar la cabinetul medical, nu senatorial”, spunea Chişbora.

Denunţuri
Alexandru Mureşan a votat la patru maini
Deputatul PNL Mirel Taloş a demascat votul multiplu dat de pedelistul Alexandru Mureşan la alegerile europarlamentare din 2009 şi i-a solicitat demisia din funcţia de director coordonator al APIA Sălaj „pentru incălcarea gravă a legislaţiei electorale prin votul multiplu pe care l-a exercitat la alegerile pentru Parlamentul European in anul 2009”. Cu toate că liberalul i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare in care solicita indepărtarea lui Mureşan din funcţia de director al APIA Sălaj, pedelistul a rămas pe scaunul de director pană cand a fost demis prin ordin al şefului Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Intervenţie in Agricultură. Procesul lui Mureşan a fost suspendat de Judecăto-ria Jibou in baza unei cereri de neconstituţionalitate, iar acum Mureşan este bine-mersi director al Casei Corpului Didactic.
Lucian Bode l-a demascat pe Vaida Bela
Deputatul Lucian Bode susţine că fostul director adjunct al APIA Sălaj, Vaida Bela, a incasat ilegal indemnizaţia de director in perioada noiembrie 2008 – iulie 2010 pentru că a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru infracţiunea de fals in inscrisuri sub semnatură privată şi inşelăciune. La randul său, liberalul nu a rămas dator şi i-a transmis preşedintelui PD-L Sălaj că ^mai moral ar fi dacă am analiza activitatea de parlamentar a domnului Bode şi să returneze banii primiţi de la Camera Deputaţilor. Domnul deputat ar trebui să se preocupe de prezent, să scoatem ţara din criză, nu să căutam nod in papură in trecut”.
Pedeliştii s-au răzbunat pe Septimiu Ţurcaş
Delegaţii prezenţi la alegerile interne din PD-L s-au răzbunat pe organi-zaţia Şimleu Silvaniei după ce anumite persoane au lansat un zvon fals legat de directorii din deconcentrate. Cea mai importantă organizaţie a PD-L Sălaj a primit o „palmă” de la delegaţii prezenţi la Consiliul de Coordonare Judeţean şi niciun politician de sub Măgura nu a primit vreo funcţie in Biroul Permanent Judeţean. Conform celor declarate de către Lucian Bode şi Septimiu Ţurcaş, pedeliştii „s-au răzbunat” pe şimleuani după ce au auzit un zvon fals conform căruia cei mai mulţi directori din deconcentrate sunt din Şimleu Silvaniei. După acest episod, pentru a-l imbuna pe primarul din Şimleu, PD-L Sălaj şi-a mărit numărul membrilor din BPJ şi a făcut loc Şimleului.