Ca urmare a numeroaselor intrebări adresate suplimentului nostru, venim in sprijinul cititorilor cu cateva informaţii din domeniul apiculturii. In consecinţă, cu amabilitatea d-lui Ştefan Costea, directorul SC Apicola SA Sălaj vom răspunde apicultorilor care ne intreabă cum işi pot proteja familiile de albine in lunile de iarnă. In următoarele randuri vă vom prezenta una din modalităţile de izolare termică a stupilor, prin asa-zisa impachetare.
Contrar tuturor credinţelor, impachetarea stupilor nu este un proces prin care se doreşte creşterea temperaturii in stup, ci pentru a proteja albinele de schimbările bruşte de temperatură. In literatura de specialitate sunt prezentate două metode de impachetare şi anume, bila-terală şi unilaterală. Impachetarea bilaterală este recomandată in cazul familiilor de albine slabe. in cazul familiilor de albine care nu au probleme de sănătate apicultorul poate opta pentru impachetarea unilaterală a stupului. Operaţiunea constă in aşezarea fagurilor spre peretele mai incălzit. următorul pas presupune astuparea tuturor fantelor de la diafragmă. Acelaşi procedeu se aplică şi in cazul podişorului. Este foarte important de ştiut că materialul pe care urmează să-l folosiţi pentru impachetarea stupilor nu trebuie să creeze condens şi trebuie să permită evacuarea apei din stup. In cazul stupilor multietajaţi, procedeul de impachetare se face doar deasupra podişorului sau unilateral.
Este foarte important să protejăm stupii impotriva vanturilor puternice şi a curenţilor din timpul iernii. In acest sens stupina poate fi protejată cu garuri făcute din tul-pini de floarea-soarelui, coceni de porumb, nuiele sau cu garduri mobile din scandură, identice cu gardurile parazăpezi.