Distanțarea socială rămâne cea mai bună cale pentru a ne feri de coronavirus, atrag atenția medicii. Purtarea corectă a măștilor în spațiile închise nu este o măsură suficientă pentru a ne apăra de covid-19 dacă nu păstrăm și distanța față de ceilalți. Expunerea timp mai îndelungat, într-o încăpere cu un cubaj de aer insuficient (un cubaj de aer de 5–8 metri cubi de persoană ar fi recomandat), ne poate îmbolnăvi chiar dacă purtăm masca de protecție, explică Amalia Găvriluț, medic pneumolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău.
Păstrarea distanței față de ceilalți, atât în spațiile deschise cât și în spațiile închise este extrem de importantă pentru a ne feri de coronavirus, fiind indicat să stăm la un interval suficient de mare pentru a nu exista riscul de a veni în contact cu picăturile de salivă ale celor din jurul nostru.
De asemenea, regulile de igienă trebuie respectate cu strictețe, iar spălatul mâinilor cât mai des cu putință ne ajută să reducem riscul de îmbolnăvire.
Cât despre întoarcerea copiilor la școală din 14 septembrie, un rol extrem de important îl au și părinții în a-i pregăti pe cei mici să respecte regulile privind purtarea obligatorie a măștii, păstrarea distanței, spălatul pe mâini.
O variantă care ar merita luată în calcul de cei care vor decide cum se vor desfășura orele ar fi reducerea timpului petrecut în clasă. Acest aspect ar însemna, automat, o reducere a timpului de expunere, ținând cont că sălile de clasă nu sunt atât de mari încât să existe peste tot cubajul de aer corespunzător. De asemenea, tot pentru a împiedica râspândirea virusului, specialișii spun că ar fi bine ca manualele și caietele copiilor să rămână la școală.
Concluziile medicilor de până acum sunt că cei mici se vindecă de coronavirus fără sechele, afecțiunile vasculare sunt mai reduse în cazul lor, boala se manifestă și trece ca o afecțiune respiratorie sau digestivă la copii, dar aceștia pot răspândi foarte ușor boala, iar situația, la nivel general, se poate agrava.
Putem lua boala de mai multe ori
Odată infectați cu coronavirus și apoi vindecați, nu avem nici cea mai mică garanție că nu ne vom îmbolnăvi din nou, spune medicul pneumolog Amalia Găvriluț. După externare, trebuie respectate cu strictețe indicațiile medicului, tratamentul prescris, dar și un regim de viață și alimentație echilibrate. Imunitatea dobândită nu e permanentă, e una relativă, după aproximativ trei luni nu mai avem anticorpii respectivi în organism, astfel că oricine se poate reinfecta, la fel ca în cazul tuberculozei, explică medicul.
De altfel, în Sălaj se înregistrează mai multe cazuri de pacienți care, deși vindecați o dată, au ajuns din nou la spital cu coronavirus pentru că nu au respectat indicațiile primite la externare.
„Pandemia de coronavirus se manifestă la nivel mondial, în situația actuală nu mai contează credințele personale ale niciunuia dintre noi, regulile trebuie respectate de toată lumea. Indiferent dacă ne convine sau nu, trebuie să ne reorganizăm viața cu toții, să învățăm să trăim o bună bucată de vreme cu aceste măsuri de precauție pentru a ne feri pe noi, dar și pentru a-i proteja pe ceilalți”, spune medicul Amalia Găvriluț, care interacționează zilnic cu bolnavii de covid-19.
Campanii inedite de conștientizare
Pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la consecințele pe care le pot avea teoriile conform cărora coronavirusul nu ar fi real, mai multe spitale din țară au lansat o campanie inedită. Cine nu crede că boala există, e așteptat în unitățile medicale pentru a da o mână de ajutor, pentru a însoți personalul medical prin saloane și a vedea bolnavii care se sufocă, sunt în insuficiență respiratorie sau sunt conectați la aparte la Terapie Intensivă. „Ne putem lupta cu boala, dar nu ne putem lupta cu tot felul de teorii pentru care nimeni nu plătește”, spun medicii care, la un moment dat, ajung să aibă în grijă o bună parte dintre cei care fie nu au crezut în existența bolii, fie nu au considerat de cuviință să respecte măsurile de protecție.
La fel de bine ne putem feri si de psdisti pentru ca sint la fel de letali….in foarte multe sensuri si acestia sint ca niste virusi de care scapi greu………….
Din pacate au venit lipitorile liberale cu cacaniu in degrade care sug tot ce pot pentru gastile proprii..
,,distantare sociala” este o preluare gresita din bocabularul liberalo-johanist cu nimic mai presus decat dancileasca colorata.Corect este ,,distantare fizica”.De fapt cam asta a propagat tot timpul aceasta grupare nefasta,ura,dezbinarea,distantarea sociala,neavand nimic altceva in cap decat distrugerea pe orice cale a unui partid,autodistrus de fapt de propriile ineptii.Cam asta avem acum in Romania cum de altfel sunt si oamenii…carcotasi, barfitori,grijulii pentru capra vecinului…
Intra-devar, eu am simtit ca dezbinarea a venit usor usor dupa mineriadele rosii, cind comunistii inca mai ucideau, violau, bateau, spargeau, distrugeau, injurau, nenoroceau si in general, indoliau orice forma de umanitate si de minim bun simt…..asa ca dupa ce ca au facut asta timp de vreo 40 de ani …..si inca 30 de ani de la revolutie incoace…..nu credeti ca este timpul sa-i lasam deoparte….daca mai stau mult la putere, o sa-i intreaca in curind si pe rusi .
Haideti sa-i trimitem frumusel la lada de gunoi a istoriei, ca-ci oricum asta au ajuns…..