Raportul evaluărilor internaţionale PISA din anul şcolar 2009 la limbă şi comunicare, ştiinţă şi matematică scot la iveală slaba pregătire a elevilor romani faţă de cei din ţările europene.
Testul PISA reprezintă o verificare a cunoştinţelor elevilor după un model internaţional. Rezultatele testului plasează elevii romani pe locul 49 la competenţe de comunicare, din 65 de ţări participante. La matematică şi ştiinţe, Romania se situează tot pe un loc semnificativ sub media ţărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) din cadrul Comisiei Europene. Testele PISA au fost aplicate in 3 martie 2009 la elevi de 15 ani din 159 de unităţi de invăţămant, printre care şase şcoli din judeţul Sălaj: Şcoala Gimnazială Boghiş, Grup Şcolar „I. Ossian” din Şimleu Silvaniei, Colegiul Tehnic „A. P. Ilarian” din Zalău, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău, Colegiul Naţional „Silvania” Zalău şi Grup Şcolar „Ghe. Pop de Băseşti” Şimleu Silvaniei.
Nu au fost suficient de atenţi
„Părerea mea este că testele PISA sunt concepute un pic altfel faţă de ce se cere in sistemul romanesc şi presupune o concentrare foarte mare pe itemi, la citit şi inţeles. Se pune accent pe creativitatea copiilor, pe spiritul de observaţie, pe aspecte legate de experienţa lor anterioară şi mai puţin pe curriculum. Am observat că elevii nu au avut răbdare să citească pană la capăt cerinţele. Sincer, fiecare ar fi putut să treacă testul, insă ei sunt obişnuiţi să răspundă la text din curriculum şcolar, să calculeze nu să emită ipoteze şi să-şi expună punctul de vedere”, ne-a explicat Rodica Costache, inspector şcolar de specialitate care a aplicat testul PISA 2009 la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. Inspectorul şcolar a admis că elevii romani au rezultate slabe la testul internaţional deoarece sistemul de invăţămant romanesc le cere mai mult să memoreze şi să reproducă informaţii decat să gandească, să fie creativi şi să facă legături intre cunoştinţele acumulate.
Elevii noştri, codaşi in Europa
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...