In cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la finele săptămânii trecute, primarul municipiului Zalău și-a prezentat raportul de activitate pentru cei 4 ani de mandat. Ionel Ciunt a ținut să sublinieze că în perioada în care a condus administrația locală bugetul municipiului a crescut considerabil, s-au atras fonduri europene însemnate și, pentru prima oară, spune primarul, bugetul de dezvoltare a fost mai mare decât cel de funcționare.

Primarul spune că raportul său de activitate, prezentat într-o broșură, va fi împărțit și cetățenilor.

Zalăul e campion la absorbția de fonduri europene

“Principala sursă de finanțare a proiectelor de dezvoltare a orașului sunt fondurile europene. Dacă până în anul 2016, Primăria Municipiului Zalău s-a clasat pe ultimul loc în regiunea Nord-Vest la absorbția fondurilor europene, azi, dacă s-ar face un clasament, suntem fără îndoială pe locul I, raportat la numărul de locuitori din municipiu”, a afirmat Ionel Ciunt.

Din punct de vedere al resursei financiare, în anul 2016, bugetul Municipiului Zalău a fost de 116 milioane lei, adică 27,7 milioane euro, iar în anul 2020, bugetul municipiului este de 248 milioane lei, adică 51,3 milioane euro. În ceea ce privește bugetul de dezvoltare, acesta este de patru ori mai care comparativ cu anul 2016. Astfel, în anul 2016 a fost de 6,1 milioane euro, iar în anul 2020 este de 27,2 milioane euro, a explicat edilul.

Potrivit datelor prezentate de către primar, în 2016 bugetul de dezvoltare reprezenta doar 22 la sută din bugetul local, în timp ce 78 la sută din bani mergeau către funcționare. In 2020, bugetul de dezvoltare reprezintă 53 la sută din bugetul total, iar pentru funcționare s-au alocat 47 de procente.

Bani pentru sănătate, educație și cultură

“De sănătate, educație și cultură depinde în mare parte viitorul unei comuntăți. Am socotit întotdeauna că banii alocați pentru educație nu sunt bani pierduți, ba dimpotrivă, sunt investiții care aduc cea mai bună dobândă”, a declarat Ionel Ciunt.

“În domeniul educației și al culturii, în acești patru ani, preocuparea administrației locale a constat în modernizarea și dotarea unităților de învățământ – grădinițe, școli și licee. De asemenea, Primăria Municipiului Zalău a finanțat Centrul Județean de Excelență și s-a implicat activ în dezvoltarea învățământului dual. Pentru elevi, administrația locală a acordat burse școlare, stimulente financiare la începutul anului școlar și a premiat de fiecare dată preformanța – elevii olimpici care au câștigat concursuri școlare, interjudețene, naționale sau internaționale, iar începând cu anul școlar 2018-2019 elevii beneficiază de gratuitate la transportul public în comun. Preocuparea administrației locale pentru susținerea culturii constă în proiectele derulate în vederea refacerii monumentelor istorice și a clădirilor de patrimoniu. De asemenea, în fiecare an au fost alocate sume din bugetul local pentru susținerea proiectelor culturale. În ceea ce privește domeniul sănătății, au fost alocate sume pentru dotarea cabinetelor școlare și înființarea de noi cabinete, iar începând de anul trecut au fost finanțate radiografii dentare pentru toți elevii care au nevoie de acest tip de examen medical”, a explicat primarul.

Deschidere totală pentru mediul de afaceri”

Primarul spune că, în mandatul său, Zalăul a devenit un oraș atractiv pentru mediul de afaceri.

“Mediul de afaceri a găsit deschidere totală la administrația locală și ori de câte ori a fost nevoie, ne-am așezat la masă și am găsit soluții la problemele pe care le-au avut. Opțiunea companiilor Michelin și Tenaris de a-și crește capacitatea de producție a fost legată de preocuparea noastră de a rezolva problema cu varianta de ocolire a municipiului Zalău. Demersurile pe care le-am făcut în acest sens, începând din anul 2016, le-au dat curaj că în final acest proiect se va realiza și, așa cum știți, a fost semnat de curând contractul de proiectare și execuție a acestui important obiectiv de investiții. Fără îndoială, vom continua demersurile și preocupările de a sprijini mediul de afaceri, pentru că, în opinia noastră, orice loc de muncă înseamnă bunăstare pentru comunitate”, a declarat Ionel Ciunt.

Primăria Municipiului Zalău a acordat anual facilități fiscale în vederea scăderii cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice (proiect întreprins și pentru persoane fizice). Scăderea anuală, începând cu 2016, a cotei de impozitare pentru persoane juridice cu 0,1 la sută înseamnă aproximativ un milion lei, a adăugat edilul.

Despre parcări și artere rutiere

Un alt aspect menționat de primar în raportul de activitate îl reprezintă reabilitarea străzilor din oraș și amenajarea de locuri de parcare.

“In ultimii patru ani au fost reabilitate arterele principale, rutiere și pietonale din municipiu, iar în momentul de față se lucrează pentru montarea cablurilor aeriene în rețele subterane. Principalele proiecte realizate în ultimii patru ani cuprind reamenajarea și extinderea parcărilor, crearea de noi locuri de parcare, implementarea sistemului de plată a parcării prin SMS, montarea de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor, modernizarea Pieței Astralis, amenajarea parcării din zona Halei Agroalimentare, achiziția de autobuze și microbuze noi, amenajarea de noi locuri de joacă pentru copii, amenajarea de spații verzi pe imobile abandonate sau degradate, creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe și transformarea blocului de locuințe Astralis în bloc de locuințe sociale”, spune Ionel Ciunt.

Proiecte pentru tineri și familii tinere

Primarul în exercițiu a vorbit și despre proiectele destinate tinerilor și familiilor tinere din municipiu.

“În ultimii patru ani au fost dezvoltate și implementate proiecte pentru tineri și familii tinere, precum: reabilitarea și dotarea unităților de învățământ, construirea unei creșe în cartier Meseș, amenajarea unui Centru de zi pentru copii, construirea a două blocuri ANL, modernizarea Sălii Sporturilor <Gheorghe Tadici>, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Stadionului Municipal, construirea unui Bazin didactic de înot, amenajarea unei Baze sportive tip 1, amenajarea zonei de picnic în Poienile Aghireș, amenajarea de piste de biciclete și facilități privind finanțarea serviciilor pentru bone”, a detaliat edilul.

Proiecte sociale

Printre principalele proiecte realizate în acest domeniu, primarul a trecut în raportul de activitate de la final de mandat acordarea de gratuitate la transportul în comun pentru pensionari, finanțarea Centrului de zi “Tinerețe fără bătrânețe”, înființarea Centrului pentru victimele violenței domestice, integrarea grupurilor vulnerabile pe piața muncii, construirea un Centru de Zi pentru integrarea persoanelor fără adăpost, finanțarea de servicii sociale și sprijinirea Centrului NORO, a Asociației Prader Willi și a Centrului de zi “Fluturi Albi”.