Vremea capricioasă de miercuri a dat peste cap programul festivităţilor dedicate Zilei Naţionale a Romaniei, care nu s-au mai incheiat ca şi in fiecare an cu mesajele oficialităţilor adresate sălăjenilor de 1 decembrie şi ceremonia religioasă.
Pe o ploaie torenţială, incepand cu ora 15.00, reprezentanţii instituţiilor publice au depus coroane la cimitirul eroilor şi la mai multe statui din Municipiul Zalău. De la aceeaşi oră a fost programat şi concertul fanfarei Promenada, care a adunat in faţa Casei de Cultură a Sindicatelor cateva zeci de patrioţi care au indurat frigul şi ploaia pentru a-i asculta pe muzicanţi, in timp ce oficialităţile se adăposteau de vremea rea la căldurica din Prefectură. Chiar dacă ploaia le-a stricat aparatura de sonorizare, membrii fanfarei nu s-au oprit şi au continuat să cante pană au primit salutul oficialităţilor. La ora 15.30, aleşii locali şi şefii de instituţii publice nu au avut incotro şi au trebuit să işi ia umbrela la mană pentru a asista la onorul militar primit de către primarul Radu Căpilnaşiu, prefectul Alexandru Vegh şi preşedintele Consiliului Judeţean Tiberiu Marc din partea militarilor MApN şi MAI. Odată cu onorul militar s-au incheiat şi activităţile desfăşurate in aer liber cu ocazia zilei de 1 decembrie. Soborul de preoţi venit pentru oficierea ceremonialului religios s-a lăsat păgubaş din cauza ploii şi i-a pomenit in biserici pe toţi cei care s-au jertfit pentru reintregirea patriei.
Fără fasole şi ciolan
Cine a răbdat frigul şi ploaia in speranţa că va primi iahnia de fasole şi ciolanul s-a intors acasă flămand şi cu stomac gol. Devenită o modă cu iz electoral in multe oraşe ale ţării, „pomana” cu fasole şi ciolan sau sarmale nu s-a ţinut la Zalău. Oficialităţile au găsit de cuviinţă să nu impartă cetăţenilor mancare de 1 decembrie, fiind de părere că o astfel de sărbătoare nu trebuie marcată prin „fasole şi ciolan”. Insă, pe langă principiile de moralitate mai stau şi principiile financiare. Administraţiile locale trebuie să facă economii la tot ce inseamnă cheltuieli şi puţini işi mai permit să ofere gratuit porţii de mancare celor care ies in stradă să pomenească Unirea de la 1918.
Ploaia i-a ţinut in case pe zălăuani de 1 decembrie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...