2 şoferi din 10 spun că au coborât cel puţin o dată din maşină ca să se certe cu un alt participant la trafic

Alături de factori precum oboseala, neatenţia, alcoolul sau lipsa de experienţă, agresivitatea la volan creşte semnificativ riscul producerii de accidente rutiere, arată studiile efectuate de specialişti.

Potrivit unui sondaj realizat la finele lunii trecute, un şofer din doi (54 la sută) recunoaşte că se enervează din când în când atunci când este la volan, în funcţie de trafic, în timp ce 11 la sută se confruntă cu astfel de stări emoţionale aproape de fiecare dată când circulă cu maşina. 30 la sută au declarat că se enervează destul de rar atunci când conduc. Doar 5 la sută spun că nu se enervează niciodată.

În ceea ce priveşte modul în care îşi exprimă furia, majoritatea (37 la sută) optează pentru gesturi şi cuvinte obscene, 17 la sută apelează la combinarea gesturilor obscene cu claxononarea în mod agresiv, iar 4 la sută spun că recurg la manevre agresive – urmărirea şoferului, frână, depăşire la limită etc. 33 la sută declară că nu îşi manifestă furia sub nicio formă.

Atunci când sunt blocaţi în spatele unui şofer care circulă mai încet decât ei, circa 54 la sută dintre respondenţi spun că se enervează numai în anumite cazuri, în funcţie de starea lor personală, 18 la sută se enervează destul de repede, 7 la sută se enervează aproape imediat, iar 21 la sută nu se enervează deloc.

Pe de altă parte, atunci când şoferul din spatele lor nu păstrează distanţa şi circulă prea aproape de ei, 32 la sută se enervează numai în anumite cazuri, 18 la sută destul de repede, 10 la sută aproape imediat, iar 40 la sută nu se enervează deloc.

1 conducător auto din 4 (25 la sută dintre respondenţi) reacţionează aproape imediat atunci un alt şofer este agresiv faţă de el în trafic, 31 la sută fac acest lucru doar în anumite cazuri, în funcţie de starea personală, în timp ce 32 la sută nu reacţionează niciodată agresiv în această situaţie.

Circa 43 la sută dintre conducătorii auto declară că „nu au dat niciodată flash-uri” unui şofer care mergea mai încet în faţa lor, în timp ce 11 la sută mărturisesc că fac acest gest frecvent.

De asemenea, 13 la sută dintre şoferi declară că au intrat într-o confruntare fizică cu un alt şofer cel puţin o dată, 18 la sută spun că au coborât cel puţin o dată din maşină ca să se certe cu un alt şofer, iar 12 la sută s-au abătut cel puţin o dată din drum ca să urmărească un alt şofer care le-a tăiat calea.

Sondajul „Cât de calm eşti în trafic?” a fost realizat în cadrul campaniei „Fii calm la volan!”, iniţiată de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, derulată cu sprijinul Poliţiei Române, Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, Institutului de Studii Financiare şi Fondului de Garantare a Asiguraţilor.

La sondajul desfăşurat online, în perioada 24 iunie – 12 iulie 2020, au participat 9.644 de respondenţi.