In contextul cresterii numarului de imbolnaviri cu covid-19, Alianta a cerut alegeri in doua zile. Propunerea a fost respinsa.

“PSD si PNL se tem de votul romanilor”, acuza Alianta USR-PLUS. Reprezentantii celor doua formatiuni politice au cerut ca alegerile locale sa se desfasoare pe parcursul a dous zile, pentru a evita aglomeratia, statul la coada si, astfel, cresterea riscului de infectare cu coronavirus.
“Alegeri locale intr-o singură zi, chiar dacă avem peste 555 de cazuri de COVID pe zi!(…) USR PLUS a propus o solutie simplă, pe care au avut-o in vedere toate celelalte state europene care au organizat alegeri in această perioadă, doua zile de vot. Asta inseamnă mai putină aglomeratie in sectiile de vot, inseamnă să nu avem cozi. Cand a fost vointă politică, la referendumul din 2018, de exemplu, s-au putut organiza alegeri in două zile, cand v-a fost clar că nu puteti opri diaspora de la vot s-au putut organiza alegerile pe trei zile”, spune Cătălin Drulă, liderul deputatilor USR.

Parlamentarii USR au depus amendamente la proiectul de lege privind organizarea alegerilor , atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor, pentru ca scrutinul să se organizeze in zilele de 26 si 27 septembrie, dar acestea au fost respinse.

USR: Actuala majoritate parlamentara se teme sa nu se repete surpriza de la europarlamentare

Liderii Aliantei USR-PLUS sustin ca nu exista niciun motiv pentru care să nu se poată organiza alegerile locale in două zile, decat frica PNL si PSD că iese mai multă lume la vot si, astfel, ar fi sanse mai mari sa se produca surprize.
“Actuala majoritate parlamentară se teme de o prezentă mare la vot, care ar putea produce surprizele de la alegerile europarlamentare de anul trecut, cand cea mai nouă fortă politică, USR-PLUS, a reusit să egaleze partidele existente. Extinderea votului pe mai multe zile ar fi asigurat o participare mai mare la acest proces, care ar fi legitimat alesii locali, astfel incat să nu mai ajungem in situatia de a avea primari alesi cu 17-18 la suta din voturile din acea localitate. Dar limitarea votului la doar o zi nu pune probleme doar in ceea ce priveste legitimitatea alesilor, ci pune in pericol sănătatea si siguranta cetătenilor. Dacă ne doream cu adevărat să avem grijă de votanti, solutia era extinderea procesului de vot pe mai multe zile, astfel incat să fie evitate cu orice pret aglomeratia si cozile”, considera Dragos Tudorache, europarlamentar USR – PLUS si fost ministru de Interne.

In 2019, la alegerile europarlamentare, USR a fost marele castigator in Salaj

In mai 2019, la alegerile europarlamentare, Alianţa 2020 USR-PLUS a obtinut un scor care i-a surprins pana si pe cei mai optimisti reprezentanti ai formatiunii.
In Salaj, Alianţa 2020 USR-PLUS a castigat alegerile, după ce a obtinut 25,3 la suta din voturi. Poziţia a doua, cu 24 la suta din voturi, a revenit PNL, iar pe locul al treilea s-a situat UDMR, 20,1 la suta din voturi. PSD a iesit pe locul patru, partidul fiind votat de 16,2 la suta dintre salajeni.
De altfel, la nivelul municipiului Zalau, Alianţa 2020 USR-PLUS a obtinut cel mai bun rezultat din tara: 43,6 la suta din voturi, urmata fiind de PNL cu 16,6 la suta, PSD cu 13,7 la suta si UDMR cu 10,7 la suta din voturi.
Aceste rezultate nu au ramas fara efecte pe scena politica salajeana. Presedintele PNL Salaj, Radu Capalnasiu, a demisonat din functie la aproximativ o luna de la alegeri, sustinand ca e nevoie de forte proaspete si un suflu nou in politica locala. Intre timp, s-a schimbat si liderul PSD Salaj. Dupa aproximativ 15 ani la conducerea formatiunii politice, Tiberiu Marc nu a mai candidat la alegerile din acest an, functia de presedinte al PSD Salaj fiind castigata de Ionel Ciunt.