Companiile de asigurări dau vina pe victimele accidentelor care solicită despăgubiri mari, pe TVA-ul mărit şi pe daunele tot mai multe.
Şoferii sălăjeni ar putea scoate mai mulţi bani din buzunar pentru plata RCA-ului de anul viitor, nivelul creşterii urmand a fi stabilit de fiecare societate de asigurări in parte. Zvonurile de pe piaţa asigurărilor auto plasează mărirea tarifului undeva intre 15 şi 50 de procente, insă este posibil ca unele societăţi de asigurări să nu umble la tarife, pentru a nu pierde din clienţi. O parte, din reprezentanţii companiilor de asigurări sunt de părere că actualele tarife la RCA sunt insuficiente, mai ales in condiţiile in care tot mai multe victime ale accidentelor solicită şi obţin in instanţe despăgubiri din ce in ce mai mari, iar valoarea TVA-ului a crescut. In momentul faţă, pentru autoturismele cu capacitate cilindrică cuprinsă intre 1.201 şi 1.400 cmc, romanii scot din buzunar pentru asigurarea obligatorie 110 euro, in timp ce un bulgar plăteşte 80 de euro pentru un autoturism cu aceiaşi capacitate cilindrică.
Asiguratorii sălăjeni spun că este o afacere păguboasă
Gheorghe Pop, directorul sucursalei Omniasig din judeţul Sălaj, spune că “societatea de asigurări a mers cu tarife mari in ultimii doi ani şi a pierdut o cotă importantă de piaţă şi acum incearcă să nu mărească RCA-ul, insă nu poate renunţa la acest tip de asigurare deşi este <

>“. In ceea ce priveşte o eventuală majorare a asigurării obligatorii din 20a1, directorul Omniasig ne-a declarat că “săptămana trecută a avut loc o şedinţă şi s-a discutat acest aspect, dar momentan nu există intenţia de a mări RCA-ul”. “Poate alte firme care au mers cu o cotă mică pentru a caştiga clienţi şi acum nu pot să-şi acopere daunele”, a completat Pop Gheorghe.
Eugen Balc, director al societăţii Astra, care practică momentan cel mai scăzut preţ al RCA-ului, spune că “asigurarea obligatorie va creşte sau va scădea in funcţie de rata daunei, dar tarifele se ajustează periodic şi nu se poate şti cat va fi rata daunei”. “De exemplu, de ieri RCA-ul este mai ieftin la anumite categorii de autovehicule, insă intri in sistem azi, iţi dă un preţ şi maine iţi poate da altul. Nu se mai poate face o ofertă care să poată preconiza cat va fi asigurarea peste o săptămană”, a conchis Eugen Balc.
Cine majorează de fapt RCA-ul?
Asigurarea obligatorie se majorează după un război tacit dus de companiile de asigurări şi service-urile auto care repară daunele produse in urma accidentelor. Oficialii asiguratorilor spun că majorarea tarifelor RCA are trei cauze: creşterea frecvenţei accidentelor rutiere şi valorii sumelor ce trebuie achitate, majorarea preţurilor pieselor auto şi manoperei şi mărirea plafoanelor de despăgubire prevăzute de lege. La randul lor, repre-zentanţii serviceurilor dau vina, bineinţeles, pe asiguratori. “Firmele de asigurări te obligă să plăteşti o asigurare obligatorie auto care devine an de an din ce in ce mai scumpă, dar nu garantează calitatea ser-viciilor”, se arată intr-un comunicat al asociaţiei service-urilor auto.