Mai marii ANL-urilor au venit in Sălaj să impulsioneze vanzarea locuinţelor construite de stat pentru tineri, singura soluţie ca programul să continue. Pană acum, din fondul ANL a fost vandut doar 1 la sută. Explicabil: locuinţele de la stat sunt mult mai scumpe decat cele de pe piaţă, iar locatarii se plang de lucrări proaste.
Preţul rezonabil al chiriilor nu-i impinge pe locatarii ANL-urilor să caute alte soluţii.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe s-au intalnit miercuri cu autorităţile sălăjene pentru a identifica problemele care apar in vanzarea locuinţelor ANL către chiriaşi, deoarece singura soluţie pentru construirea de noi locuinţe este vanzarea celor existente. La solicitarea directorului adjunct din cadrul ANL, Liviu Marchiş, a fost organizată o intalnire, la sediul Prefecturii Sălaj,la care au participat primarii localităţilor beneficiare ale programului ANL, respectiv Zalău, Jibou, Cehu Silvaniei, Bobota şi Crişeni, Mihai Chereji – inspector de specialitate ANL Sălaj, reprezentanţi ai băncilor şi doi chiriaşi ANL. Liviu Marchiş a precizat că pană in prezent, s-a vandut doar 1 la sută din fondul ANL. Datorită acestui fapt, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) au demarat un turneu de promovare a vanzării locuinţelor ANL.
Preţul este prea mare
Liviu Marchiş a explicat că singura soluţie pentru a fi construite alte locuinţe ANL, avand in vedere că de la bugetul de stat se alocă tot mai puţini bani pentru astfel de construcţii, este vanzarea celor existente chiriaşilor. Acesta a menţionat că ştie că preţul acestor locuinţe este mare, insă datorită faptul că au tot fost modificate criteriile de acordare a acestor locuinţe “am alunecat spre partea socială”. Marchiş a explicat că aceste locuinţe s-au transformat in locuinţe sociale, deşi potrivit criteriilor iniţiale erau destinate persoanelor cu venituri medii şi peste medii. In prezent, majoritatea chiriaşilor au venituri sub cele medii, ceea ce nu le permite achiziţionarea locuinţei. De altfel, principalul motiv pentru care nu se cumpără locuinţele ANL este preţul. Motivul a fost invocat atat de chiriaşii prezenţi, cat şi de reprezentanţii primăriilor şi chiar şi de cei ai băncilor. “nsă răspunsul venit din partea reprezentanţilor ANL a fost că statul nu poate vinde sub preţul de construcţie. Pe langă preţul prea mare, probleme sunt şi in ceea ce priveşte documentaţia necesară pentru a putea fi vandute locuinţele. Pană in prezent, potrivit datelor furnizate de Prefectura Sălaj, există un singur bloc ANL, in Zalău, care are documentaţia necesară pregătită pentru vanzare. Este vorba de primul bloc ANL construit.
O garsonieră ANL costă cat un apartament
Cu suprafeţe cuprinse intre 72 şi 74 metri pătraţi, un apartament ANL se ridică la circa 30000 de euro. Pentru a deveni proprietarul locuinţei ANL, chiriaşul trebuie să scoată din buzunar 407 euro pentru metrul pătrat. Cel mai ieftin apartament valoreaza aproximativ 29000 de euro, iar cel mai scump, puţin peste 30000 de euro. Preţul locuintelor ANL este peste cel care se tranzacţioneaă pe piaţa municipiului Zalău. De altfel, unul dintre chiriaşii prezenţi la intalnirea de miercuri, a menţionat că in urma evaluării făcute la apartamentul ANL cu o cameră, in care locuieşte, a constatat că poate să işi cumpere la acelaşi preţ un apartament cu două camere. Preţul pe metru pătrat pentru un apartament cu două camere in Zalău este in jur de 385 de euro.
ANL-iştii preferă chiria
Locuinţele pentru tineri, destinate inchirierii, se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 1 an de la data inchirierii, fără ca vanzarea să fie condiţionată de varsta solicitantului. Pană in prezent, 137 de chiriaşi ANL din Zalău au dreptul să cumpere locuinţe ANL, insă in municipiu nu a fost vandut nicio unitate locativă ANL. Numărul total de locuinţe ANL este de 209. Preţul mare şi neacordarea altor facilităţi au dus la situaţia in care locuinţele de la stat să rămană nevandute. “n schimb contractele de inchiriere incheiate răman valabile. După expirarea celor cinci ani de inchiriere vor putea fi prelungite pe perioade de cate un an. Insă, pentru cei care au implinit varsta de 35 de ani se va recalcula chiria. Chiria percepută este de 56,43 lei pentru un apartament cu două camere şi 37,94 lei pentru apartament cu o cameră.In urma recalculării, pentru persoanele care au depăşit varsta de 35 ani, chiria este de 208,95 lei.
Zilele trecute ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, anunţa că ar putea creşte chiriile locuinţelor ANL. Aceasta a explicat că aceste locuinţe nu sunt sociale, iar datorită chiriilor prea mici nu este favorizată cumpărarea lor. Ministrul a afirmat că există cazuri in care chiria este şi de 50 lei, caz in care tinerii chiriaşi nu au nici un interes să cumpere locuinţa
Locatarii se plang de lucrări proaste
Dacă Liviu Marchiş a afirmat in cadrul intalnirii de miercuri că locuinţele ANL sunt foarte bine construite, două familii de pe strada Viitorului din Zalău deplang lucrările proaste care s-au făcut la blocurile ANL. Pentru cele două familii de pe strada Viitorului, din cartierul Dumbrava Nord, blocurile DM9, respectiv DM11, apartamentul ANL, mai exact garsoniera, reprezintă un calvar. La un an de cand s-au mutat, nu prea au putut să se bucure de noua locuinţă primită de la Primărie, ba le-a căzut tavanul in cap, ba s-au umflat uşile sau pereţii s-au umplut de mucegai.