Numărul ouălor de găină din gospodăriile ţăranilor scade incepand cu luna noiembrie. Rezolvarea acestei situaţii este simplă şi se poate interveni cu succes fără a creşte prea mult cheltuielile cu efectivul de păsări.
Diminuarea ouatului in perioada de toamnă iarnă ate drept cauză următorii factori: lumina, temperatura, furajarea. Scăderea duratei zi-lumină determină o reducere a producţiei de ouă deoarece lumina este primul dintre factorii care influenţează ouatul. Reducand durata de lumină sub 15 ore lumină pe zi, fapt care se intamplă in perioada de toamnă iarnă, corelată cu scăderea temperaturii ambientale sub 15 grade Celsius, automat procentul de ouă scade pană la incetarea acestuia. Din punct de vedere al furajării, alimentul de bază pentru găinile din gospodăriile populaţiei este format din porumb boabe şi şi diverse nutreţuri. In sezonul de iarnă nutreţurile verzi dispar din alimentaţie, ceea ce duce la o reducere drastică a substanţelor nutritive, cu implicaţii negative directe asupra ouatului. Năparlirea este un fenomen fiziologic natural la păsări. Pierderea penelor se manifestă prin incetarea ouatului, datorită scăderii temperaturii.
Profit asigurat, investiţie minimă
In privinţa luminii,prelungirea acesteia se poate face prin instalarea becurilor electrice care se mai lasă aprinse cateva ore după apusul soarelui. La capitolul furajare este necesară introducerea in furaj suplimente de proteino-vitamino-minerale, pentru a asigura necesarul de hrană atat pentru intreţinere cat şi pentru producţia de ouă. Din punct de vedere a temperaturii este indicat ca iarna păsările să fie ţinute in adăposturi cu respectarea normei pe suprafaţă, 5-6 găini pe metru patrat. Dacă zilele sunt prea friguroase, se impune instalarea unor surse de incălzit pentru a ridica temperatura pană la 15-18 grade Celsius. Dacă aceste cerinţe sunt indeplinite, crescătorul se poate aştepta la producţii medii de cinci ouă pe săptămana de la fiecare găină.