Datorită unei nutriţii necorespunzătoare dar şi a altor factori, adesea ficatul nostru oboseşte. In următoarele randuri vă prezentăm cateva dintre modalităţile naturiste prin care puteţi asigura o bună funcţionare a lui.
Hreanul a fost folosit apropape dintotdeauna pentru tratarea afecţiunilor ficatului. Primăvara se folosesc florile de hrean care trebuie puse timp de zece zile la macerat in 500 mililitri de ţuică.. Se consumă trei liguri pe zi inaintea fiecărei mese. Toamna putem folosi rădăcinile hreanului. Este recomandat să se radă mărunt rădăcini de hrean care sţ acopere capacitatea unui pahar. Intr-un borcan de un litru cu apă clocotită se introduc rădăcinile rase. Vreme de o jumătate de oră se ţine borcanul acoperit după care se strecoară. Compoziţia se administrează in funcţie de varstă. Copiilor peste un an li se recomandă un sfert de pahar de trei ori pe zi inainte de mese. Adulţii pot consuma o jumătate de pahar.
Cartofi cu linguriţa Pentru acest tratament aveţi nevoie de un kilogram de cartofi, care trebuie spălaţi foarte bine şi fierţi timp de patru ore la foc mic in şase litri de apă. Este foarte important să-i fierbeţi cu coajă cu tot. Se pisează cartofii pană se obţine un piure şi se lasă practic la decantat. odată realizat acest protest, apa rămasă la suprafaţă se strecoară. Compoziţia se administrează inainte de a serci masa cu jumătate de oră, două linguriţe.
Dovleac insiropat in miere. Siropul de dovleac este recunoscut ca fiind un bun medicament pentru toate bolile specifice ficatului. Aşadar, aveţi nevoie de un dovleac, foarte bine copt, galben, căruia i se taie capacul şi i se scot seminţele. După ce i s-a indepărtat seminţele, turnaţi in interiorul lui miere in funcţie de mărimea dovleacului. Puneţi din nou capacul, incat să fie bine inchis. In această formă se păstrează timp de o lună. După această perioadă dovleacul se dă prin maşina de tocat. Compoziţia obţinută se păstrează la frigider şi se consumă cate patru linguriţe pe zi intre mesele principale.