Dacă dorim să obţinem un lapte de calitate, la nivelul standardelor europene trebuie să respectăm o serie de condiţii. Pe această temă am avut o discuţie cu dl. ing. Ioan Cherecheş, doctor in zootehnie din cadrul Unităţii de Ameliorare şi Reproducţie in Zootehnie Sălaj.
-D-le Cherecheş, care sunt condiţiile esenţiale pentru a obţine un lapte de calitate?
-Trei condiţii ar fi de bază şi anume: să reducem la minimum conţinutul laptelui in microbi; să reducem numărul sferturilor inflamate ale ugerului datorită infecţiilor, care atrage după sine creşterea numărului celulelor somatice din lapte; să reducem numărul de episoade de mamită, cu manifestare clinică in decursul unei lactaţii.
-De unde provin microbii din lapte?
-O mare parte din microbii din lapte provin din lipsa de igienă a ustensilelor de muls, de pe pielea sfarcurilor şi a ugerului, precum şi de pe patul unde se odihneşte vaca. Restul provin din ugerul infectat al vacii care se evacuează odată cu mulsul laptelui. Prima categorie a microbilor din lapte poate fi adusă la o concentraţie minimă prin măsuri riguroase de igienă. Microbii care provin insă din sferturile infectate ale ugerului nu pot fi reduşi la minimum, numai dacă supraveghem riguros starea de sănătate a ugerului.
-Cum supraveghem starea de sănătate a ugerului?
-Două reguli trebuie să stea in atnţia noastră. Una constă din aceea că sferturile infectate numai uneori por să fie sesizate de către mulgător şi aceasta numai atunci cand se trensformă in mamită clinică sau acută. A doua regulă provine din prima şi anume: dacă infecţia ugerului (a unui sfert) nu se poate constata prin simturile noastre, atunci trebuie să construim un sistem de măsurare a acesteia cu ajutorul unor instrumente speciale. Se apelează la ^testul californian^ de depistare a mamitelor, dar această metodă o vom descrie intr-un alt articol.
-Cand se fac inspecţiile de sanitate a ugerului?
-Ugerul vacilor este vulnerabil la infecţie in două perioade ale lactaţiei, numite şi perioade critice, cand puterea de apărare naturală a ugerului impotriva microbilor este foarte scăzută. Acestea sunt: prima săptămană după inţărcarea vacii , cateva zile inainte de fătare şi o săptămană după fătare. Sferturile inflamate se supun tratamentului prin instilarea unui medicament cu antibiotice in cisterna sfarcului şi a ugerului cu scopul de a distruge microbii. La fiecare vacă şi junincă după fătare veţi reuşi să reduceţi conţinutul laptelui in microbi pe de o parte şi să menţineţi numărul scăzut de celule somatice din lapte.