Comuna Agrij are in componenţă doar două sate – Agrij, reşedinţa de comună şi Răstolţul Deşert. Populaţia ei numără 1428 de locuitori, din care 475 sunt de etnie romă. Suprafaţa totală a comunei este de 3300 hectare: 57 ha, intravilan şi 2243 ha, extravilan. In comună există două şcolli şi două grădiniţe. Activităţile economice se derulează in domeniile cultivării plantelor, zootehniei, pomiculturii, comerţului şi cel al prestărilor de servicii. Printre obiectivele turistice ale zonei se numără: situl arheologic „Valea caselor” – Răstolţul Deşert, Situl arheologic „La piatră” – Agrij şi Biserica Ortodoxă de lemn din Răstolţul Deşert, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Primarul comunei este dl.Pamfil Berar, viceprimar – dl.Iulian Vlaicu, secretar – d-na Nicoleta Moca, iar contabil şef – d-na Viorica Adolean. Consiliul local are in componenţă 9 consilieri, din care 7 – PSD, 1 – PDL şi 1 – PRM.
O trecere in revistă
Impreună cu primarul Pamfil Berar am făcut o trecere in revistă a realizărilor din ultimii ani la nivelul comunei Agrij. Aceasta cuprinde:
– Modernizare uliţe in Agrij şi Răstolţul Deşert, etapele I şi II, pe 12,1 km, prin pietruire şi tratament dublu bituminos, cu fonduri de la Banca Mondială (12 miliarde lei vechi );
– Alimentare cu apă in localităţile Agrij şi Păuşa, in urma unei asocieri cu comuna Romanaşi, titular de proiect fiind Primăria Agrij. Fondurile necesare -10,2 milioarde lei vechi -, au fost asigurate tot de Banca Mondială şi s-au derulat prin PDR. De remarcat că tratarea apei se face cu o instalaţie modernă, de provenienţă germană, cu ultraviolete. In 2006, reţeaua de alimentare cu apă a fost extinsă in Agrij, cu bani de la bugetul local, pe incă 5,2 km.
– Construcţie pod, din tuburi de oţel, in Agrij, peste Valea Agrijului, prin Ordonanţa 7.
– Modernizarea şcolilor din cele două sate ale comunei, in perioada 2006-2009. La ambele şcoli din Agrij şi Răstolţ s-au făcut lucrări ample, de la consolidări, pană la amenajarea grupurilor sanitare de interior şi inlocuirea acoperişului, valoarea acestora ridicandu-se la peste 12 miliarde lei vechi.
– Refacerea podului pe DC 72 Agrij-Răstolţ, ce fusese distrus de inundaţiile din 2006.
– Regularizarea văii Paraul, care făcuse prăpăd la inundaţiile din 2006, lucrările fiind realizate cu fonduri de la Apele Romane.
– Reabilitarea Dispensarului medical din Agrij, cu bani de la bugetul local, in clădirea fostului sediu al CAP, asistenţa medicală fiind asigurată, in prezent, in comună de medicul de familie Angela Bunescu, care locuieşte chiar in Agrij.
Pe aceeaşi listă mai pot fi inscrise reabilitarea drumului de pămant pentru Baza sportivă Recolta Agrij, pe 1,3 km, lucrările de amenajare a unei baze sportive moderne, prin Ordonanţa 7, fiind realizate deja in proporţie aproape 60%, extinderea reţelei electrice in comunitatea de romi şi executarea branşamentelor pentru 24 de case, precum şi reabilitarea căminelor culturale din Agrij şi Răstolţul Deşert.
Agrij – intre primele 4 comune din ţară la proiecte
„Comuna noastră se numără intre cele 4 comune din Romania care au reuşit să caştige cate două proiecte la măsura 3.2.2., prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, ne-a spus vădit mulţumit dar şi mandru, primarul Pamfil Berar. Primul proiect este unul integrat pe comună, are o valoare de 2,4 milioane euro, contractul de finanţare fiind semnat incă din iulie 2009. Acesta prevede: realizarea extinderii reţelei de alimentare cu apă cu 1 km, reţea de canalizare pe un traseu de 16,2 km şi a unei staţii de epurare, toate in Agrij. Execuţia acestor obiective va fi realizată de firma S.C. Bogardo Entreprise S.R.L. Cluj Napoca, cu care a fost semnat deja contractul. Pe partea de infrastructură rutieră, in Agrij se va executa asfaltarea a 3,5 km de uliţe, betonarea şanţurilor pe o lungime de 7,5 km, amenajarea a 248 accese spre gospodăriile cetăţenilor şi a 7 km de trotuare stradale, contractul de execuţie fiind semnat cu S.C. Inserco S.R.L. Zalău, a precizat primarul Berar. De asemenea, in cadrul aceluiaşi proiect firma Comigex Zalău, executantul desemnat după licitaţie, va realiza modernizarea din temelii a căminului cultural din Răstolţul Deşert. In Agrij, proiectul prevede şi construirea unui Centru de zi pentru copii.”
Al doilea proiect caştigat pe măsura 3.2.2. de primăria condusă de Pamfil Berar este cel depus in numele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Agrijului”, in componenţa căreia intră comunele Agrij, Buciumi şi Romanaşi. Proiectul are o valoare este de 5,6 milioane euro, iar contractul de finanţare a fost semnat incă din iunie 2009. El prevede: reţele de canalizare in trei sate din comuna Romanaşi, reabilitarea, inclusiv cu asfaltare, a drumului de legătură intre localităţile Poarta Sălajului-Răstolţu Deşert-Agrij-Răstolţul Mare- cătunul Peţ, pe o lungime de 18,2 km, modernizarea căminului cultural din Agrij, achiziţii de utilaje (autobasculantă, autograder şi buldo-excavator), achiziţionarea unui autovehicol multifuncţional de tip Unimog, cu lamă plug, cositoare şi dispozitiv pentru imprăştiat sare sau nisip, acestea urmand să deservească toate satele comunelor din cadrul ADI „Valea Agrijului”.
„Işi face ca la carte datoria de primar”
Inainte de dialogul cu primarul Agrijului, Pamfil Berar, am intalnit un sătean cu tamplele ninse, pe care l-am rugat să-mi spună ce părere are despre cel care conduce comuna dumnealui.
„Domnule, imi zice, eu cred că precis ai auzit de vorba ceea, cu un mare adevăr in ea, care spune că omul sfinţeşte locul. Apăi dacă m-aţi intrebat ce cred eu despre primarul nostru, Berar Pamfil, vreau a vă spune că lui i se potriveşte de minune vorba de care v-am pomenit. Feciorul ăsta, ii zic aşa, că-i mult mai tanăr ca mine, işi face ca la carte datoria de primar. Eu am văzut multe in viaţă şi ştiu cum erau şi alţi primari, dar pot spune cu mana pe inimă, că primar ca Pamfil n-a avut Agrijul niciodată. Să-i de-a Dumnezeu sănătate şi să ni-l mai ţină mulţi ani.”
Că oamenii din Agrij ţin, intr-adevăr, la primarul lor, o demonstrează şi procentul cu care Pamfil Berar a caştigat alegerile la ultimul scrutin din 2008, care a fost de 91% ! Iar acest …scor, cu care primarul comunei Agrij şi-a surclasat contracandidaţii, nu impresionează doar prin faptul că a fost cel mai mare din judeţ, ci el dovedeşte că Pamfil Berar se bucură de increderea unei majorităţi covarşitoare a cetăţenilor din comună, in slujba cărora se află, după cum ii place să spună, de 10 ani de zile, adică din anul 2000, cand a fost ales pentru intaia oară primar. „Ce credeţi că apreciază, cel mai mult, oamenii la dumneavoastră?”, l-am intrebat pe primarul Agrijului.”Inclin să spun că faptele, adică ceea ce am făcut şi fac pentru comună, pentru toţi locuitorii ei. Nu aş dori să fiu taxat ca lipsit de modestie, dar de cand ocup acest scaun, m-am străduit zi de zi să-mi pun toată capacitatea şi puterea de muncă in interesul oamenilor, al comunei intregi. Au fost şi proiecte pe care le-am intocmit singur. La inceput mi-a fost greu, dar timpul şi perseverenţa te invaţă şi acum n-am bucurie mai mare decat să văd că proiectul depus este aprobat. Stiţi care e cea mai mare mandrie a mea, ca primar? Că din 2000 incoace, n-a fost an in care să nu tai panglica la recepţia lucrărilor după finalizarea unui proiect. Or, fără proiecte, prin care să accesezi fonduri guvernamentale şi mai ales europene, nu poţi face prea multe lucruri intr-o comună. Cat priveşte lucrul cu oamenii, viaţa m-a invăţat că trebuie să ai multă răbdare şi inţelegere cu fiecare. Eu am pornit de jos şi chiar dacă acum sunt absolvent al unei Facultăţi de ştiinţe juridice şi administrative, n-am uitat de unde am plecat şi am diplomaţia să-l ascult, cu aceeaşi bunăvoinţă şi răbdare şi pe badea Vasile din Răstolţ, şi pe Rozmarin Lingurar din comunitatea ţigănească.”
Proiecte care-şi aşteaptă finanţarea
După cum ne-a informat primarul Agrijului, există şi proiecte depuse care deşi sunt aprobate, nu au alocată finanţarea. Este vorba despre proiectul pentru alimentare cu apă, canalizare şi staţie de epurare in Răstolţul Deşert, şi de amenajare de spaţii verzi şi parcuri de joacă in Agrij, care a fost depus incă din 2009 pe Fondul de Mediu. Un al doilea proiect , depus la Ministerul Dezvoltării, prevede construirea unei săli de sport in localitatea Agrij.