Pensionarilor li se pregăteşte o surpriză: nu vor mai sta la cozi pentru bilete de tratament. Mai multe drepturi de acest gen vor fi eliminate. Nici veteranii de război şi persoanele cu handicap nu vor mai vorbi gratuit la telefon.
Guvernul incearcă să găsească soluţii pentru salvarea bugetului de stat. Vizaţi de noile tăieri sunt bătranii, persoanele cu handicap, săracii, categoriile defavorizate şi nu in ultimul rand bugetarii.
Astfel, intr-o variantă de lucru a Guvernului, din data de 4 octombrie, se arată faptul că se pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru „adoptatea unor măsuri in domeniul social” şi care prevede faptul că in anul 2011 „Casa Naţională de Pensii nu mai contractează bilete de odihnă” şi „nu se mai acordă ajutoare, sau după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere ori la trecerea in rezervă”. Avand in vedere prevederile strategiei fiscal-bugetare pe anii 2011-2013 şi impactul financiar considerabil pe care il au asupra bugetului de stat unele drepturi de asistenţă socială acordate netemeinic, Guvernul Boc doreşte ca de la 1 ianuarie 2011 să fie abrogate articolele din legea 44/1994 care prevăd ca veteranii de război şi văduvele de război să beneficiaze de un abona-ment de telefonie gratuit. La ora actuală, in cadrul Asociaţiei Veteranilor de Război Sălaj sunt aproximativ 1600 de membri, din care doar 381 sunt veterani de război, restul fiind văduve ale veteranilor de război. Un veteran din Romania beneficiază de o pensie de 409 lei, pe cand un veteran de război din statele membre NATO primeşte pensie de invaliditate intre 2.500 şi 4.500 de dolari.
Revoluţionarilor li s-a pus gand rău
La articolul II din ordonanţa de urgenţă care se află in lucru la Guvern se arată ca de anul viitor se reduc cu 25 la sută „indemnizaţiile prevăzute de Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei romane din decembrie 1989”. In Sălaj beneficiază de indemnizaţia de revoluţionar un număr de 15 persoane. Membri revoluţionari cu carnete sunt doar trei persoane: Mănăilă Toader, Bărdaşu Mircea şi Florin Horvath. Restul de 12 persoane care beneficiază de indemnizaţia de revoluţionar sunt părinţi, urmaşi de revoluţionari decedaţi la revoluţia din ’89, luptători remarcaţi şi revoluţionari cu un anumit grad de invaliditate. Majoritatea nu sunt din Sălaj, s-au stabilit aici venind din alte judeţe, cum ar fi Braşov, Cluj sau Timiş. Potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii, indemnizaţia lunară reparatorie se calculează multiplicand salariul mediu brut, stabilit pe 2010, la 1863 de lei, cu un coeficient, stabilit in funcţie de modul in care a participat fiecare la revoluţie. Insă, pe langa indem-nizaţia de revoluţionar, beneficiarii acestor bani mai au şi veniturile proprii. Toader Mănăila, spre exemplu, pe langa cei peste 3000 de lei indemnizaţie de revoluţionar, mai are o pensie de aproximativ 2000 de lei, in calitate de fost cadru militar.