Comuna Buciumi se intinde pe o suprafaţă de 9635 hectare – 9026 ha extravilan şi 609 ha intravilan – la contactul Depresiunii Almaş-Agrij cu Munţii Meseşului. Terenul cu regim agricol insumează 4444 hectare, iar pădurile 3259 ha. Ocupă bazinul hidrografic superior al raului Agrij, are in componenţă localităţile Buciumi (sat reşedinţă de comună), Bodia, Bogdana, Huta, Răstolţ , Sangeorgiu de Meseş şi are o populaţie de 2612 locuitori
Fiind aşezat pe linia de graniţă a imperiului roman, teritoriul administrativ al actualei comune este impanzit de ruinele unor turnuri de apărare romane şi a unui castru roman. Castrul roman Buciumi a fost un puternic punct fortificat in sistemul defensiv al Daciei romane, asigurand apărarea zonei Porolissum. Castrul de piatră a fost construit in anul 114 d.C. şi a fost sediul garnizoanei Cohors II Augusta Brittonum.
Din punct de vedere al atestării documentare, cu excepţia satului Huta, celelalte localităţi ale comunei sunt menţionate intre secolele XIV-XVI (Buciumi – 1491, Bodia – 1558, Bogdana – 1560, Răstolţ – 1334 şi Sangeorgiu de Meseş – 1453).
Pe aceste meleaguri s-a născut Ioniţă Scipione Bădescu, ziarist şi poet de renume, colaborator al unor mari personalităţi ca Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Luca Caragiale, fiind totodată şi primul traducator in limba romană a poeziilor poetului Petofi Sandor.

„E grea meseria de… primar”
Ioan Holhoş este primarul comunei Buciumi de 6 ani, adică de la alegerile din 2004, inainte fiind, cate 4 ani, consilier local şi viceprimar. Cand iţi vorbeşte despre postul pe care il ocupă susţine, cu convingere, că „funcţia de primar este azi o meserie, ba chiar una foarte grea. Nu glumesc deloc cand vă spun asta, zice primul edil din Buciumi. Pe langă faptul că dacă vrei să fii un primar adevărat, n-ai voie să te gandeşti prea mult la timp liber, la distracţii, ba nici la concedii, trebuie să stăpaneşti bine ştiinţa dialogului cu cetăţenii, să-ţi faci timp, la orice oră din zi şi din seară, pentru a-i asculta pe oameni şi a le da măcar speranţa, dacă nu şi soluţia, că problema ridicată va fi rezolvată. Apoi, această funcţie te obligă să te implici, trup şi suflet, in tot ce ţine de starea drumurilor din toate satele, de punerea in posesie, de situaţia şcolilor, de asigurarea condiţiilor pentru asistenţa medicală şi de multe alte şi complicate probleme. Peste toate acestea, mai puneţi imensa responsabilitate pe care o are un primar, care vrea, intr-adevăr, să-şi facă datoria, si-o să realizaţi că meseria de primar este una grea.
„Au oamenii din comuna Buciumi incredere in primarul lor ? „Eu cred că da şi este aşa pentru că m-am străduit să nu-i dezamăgesc şi să le rezolv problemele, atat cat a depins de mine. Ce-i drept, au apărut, uneori, şi nemulţumiri, in special legate de punerea in posesie a pădurilor, dar am incercat să găsim soluţiile pentru clarificarea situaţiei fiecărui proprietar. De pildă, nu de multă vreme, din dorinţa de a se realiza o parcelare cat mai corectă, am incheiat, pentru executarea acestei operaţiuni, un contract cu o firmă specializată in măsurători topografice – Top Rom – care utilizează aparatură specială şi sper că nu peste mult timp problema punerii in posesie a pădurilor va fi rezolvată in totalitate.” Intrebat despre mulţumirile trăite ca primar, dl. Holhoş ne-a mărturisit că are suficiente, dar cea mai mare este legată de atagerea de fonduri guvernamentale şi europene pentru comună şi punerea lor in practică.”

Drumurile şi şcolile – priorităţile reabilitărilor
Reabilitarea drumurilor comunale, a uliţelor, şcolilor şi altor locaţii sociale a fost prioritară pe agenda Primăriei Buciumi in ultimii ani. Astfel, prin Programul de Dezvoltare, prin finanţare guvernamentală au fost reabilitate drumurile comunale dintre Buciumi şi Singeorgiu de Meseş – pietruire şi strat bituminos pe 4 km – şi Buciumi – Răstolţ, pietruit pe 6 km. Uliţele reabilitate, tot prin pietruire, măsoară 5 km in Buciumi, 1,5 km in Bogdana, 2 km in Răstolţ, 1,5 km in Singeorgiu de Meseş, in cătunul Peţ pietruirea uliţelor fiind in lucru.
In reşedinţa de comună au fost supuse unor ample lucrări de reabilitare atat Şcoala gimnazială, Şcoala primară cat şi grădiniţa. De asemenea, la Şcoala din Bogdana şi la grădiniţa din acest sat lucrările executate au creat şi aici condiţii dintre cele mai bune pentru elevi şi preşcolari. „La aceste edificii, a precizat primarul Ioan Holhoş, au fost inlocuite ferestrele din lemn cu cele de tip termopan, s-au realizat instalaţii de alimentare cu apă, canalizări şi instalaţii de incălzire centrală pe combustibil solid, s-au amenajat grupuri sociale de interior şi s-au făcut zugrăveli, parchetări şi s-a aplicat gresie şi faianţă.” Din fonduri obţinute prin Ordonanţa 7 , in comună au fost construite 3 poduri peste Valea Meseşului şi Valea Singeorgiului: două poduri in Buciumi şi unul in Răstolţ. Nu trebuie uitate nici lucrările de reabilitare a căminului cultural din Buciumi, din fondurile alocate, care s-au ridicat la două miliarde lei vechi, fiind achiziţonat şi mobilierul nou.
Biserici pentru toate cultele
Ştiţi cate biserici există in comuna Buciumi? 16! Or, la acest număr ea poate fi catalogată printre comunele cu cele mai multe lăcaşuri de cult din judeţ. De remarcat că adepţii tuturor cultelor din comună au biserica lor . Există in comuna Buciumi, 6 biserici de cult ortodox, una de cult greco-catolic, 3 de cult baptist, 5 de cult penticostal şi una de cult adventişti de ziua a 7-a. După cum ne-a precizat primarul Ioan Holhoş, de cand este in funcţie, s-a pus piatra de temelie la două biserici ortodoxe, la Răstolţ şi la Huta, ultima fiind sfiinţită in 2009, iar la prima sunt in curs de finalizare picturile interioare. Este de apreciat că in ultimii ani, primăria a susţinut, atat financiar, cat şi cu utilaje sau la transportul materialelor, lucrările de construcţie şi renovare care s-au executat la bisericile din comună.
Una din iniţiativele conducerii primăriei, apreciată, pe drept, de buciumani a fost schimbarea destinaţiei căminului cultural vechi şi amenajarea in această clădire a unei capele dotată cu toate cele necesare şi care este utilizată de către toate cultele.
Condiţii bune pentru asistenţa medicală
Prin grija primăriei, dispensarul medical din Buciumi oferă azi condiţii dintre cele mai bune pentru acordarea asistenţei medicale cetăţenilor din comună. Aceasta ca urmare a lucrărilor de reabilitare de două miliarde lei vechi executate aici, după cum ne-a informat primarul Holhoş. In clădirea dispensarului funcţionează un cabinet pentru medicina de familie cu program zilnic, un cabinet stomatologic şi farmacia, cu program de două zile pe săptămană. Medic de familie este d-na dr. Adriana Costiug, care ne-a mărturisit că se bucură de sprijin din partea primăriei, cu care colaborează foarte bine. „Localul a fost renovat complet, avem şi incălzire centrală, ba chiar şi lemne pentru iarnă, ne-a spus d-na Costiug.
Există, deci, condiţii bune de lucru in acest cabinet pe care l-am dotat şi cu un electrocardiograf. In ceea ce ne priveşte, ne străduim să acordăm cat mai bine asistenţă medicală tuturor locuitorilor comunei, de la cel mai varstnic, pană la noul născut.”