Guvernul lucrează in prezent la proiectul unei ordonanţe de urgenţă care vizează noi tăieri şi abrogări de drepturi băneşti acordate unor categorii sociale, in special ale persoanelor cu handicap. Potrivit ordonanţei, persoanele cu handicap vor fi plătite diferenţiat, iar indemnizaţiile persoanelor care ingrijesc handicapaţi vor fi diminuate.
In cazul persoanelor cu handicap care realizează veni-turi, indemnizaţiile vor fi de 205 lei pentru handicap grav in loc 291 de lei cat este in prezent, 160 de lei pentru handicap accentuat faţă de 234 de lei şi 20 de lei pentru handicap mediu, in loc de 33,5 de lei, potrivit Violetei Milaş, director DGASPC Sălaj.
In schimb, in cazul persoanelor cu handicap care nu realizează venituri, noile indemnizaţii conform proiectului de ordonanţă vor fi majorate. Astfel, indemnizaţia lunară pentru handicap grav va fi de 340 de lei faţă de 291 de lei cat este in prezent, cea pentru handicap accentuat va fi de 250 de lei lunar, in loc de 234 de lei, iar pentru handicap mediu indemnizaţia lunară va fi de 35 de lei faţă de 33,5 lei. „Diferenţierea in funcţie de venituri este benefică pentru persoanele cu handicap care nu realizează venituri, in rest nu. Ar trebui să se revizuiască criteriile prin care se acordă certificatele de handicap”, este de părere Violeta Milaş.
Indemnizaţiile asistenţilor personali vor fi injumătăţite
Conform ordonanţei de urgenţă, indemnizaţiile persoanelor care ingrijesc handicapaţi vor fi diminuate. In prezent sunt de aproximativ 450 de lei, potrivit Violetei Milaş, directorul DGASPC Sălaj. Asistentul persoanei cu handicap va primi doar 50 la sută din salariul net al unui asistent social debutant cu studii medii şi este obligat să ingrijească două persoane cu handicap. Dacă nu poate ingriji două persoane cu handicap din cauză că are in grijă o persoană singură cu handicap sever, va primi doar jumătate din sumă, undeva in jur de 200 de lei.
Statul vrea să facă economii, dar va cheltui mult mai mult
„Cel mai simplu este să tai, insă nu văd şi reversul iniţiatorii acestui proiect.” opinează Violeta Milaş. Dacă se vor reduce aceste indemnizaţii, asistenţii personali nu vor face faţă cheltuielilor şi vor renunţa la ingrijirea persoanelor cu handicap. „Sunt unii care depind de aceşti bani; se va crea o presiune asupra noastră de instituţionalizare, iar cheltuielile cu persoana cu handicap instituţionalizată sunt mult mai mari”, a explicat Milaş. Aceasta şi-a exprimat ingrijorarea in privinţa copiilor cu handicap. Deşi, potrivit ordonanţei, ajutoarele acordate familiilor care au copii cu handicap nu se vor modifica, in majoritatea cazurilor, părinţii cu indemnizaţia injumătăţită vor ajunge in situaţia să nu işi mai poată ingrji copilul acasă. „Sunt copii cu afecţiuni grave care implică asistenţa unui adult. Mulţi părinţi au renunţat la locul de muncă pentru a-şi ingriji copiii, insă cu aceşti bani părinţii nu acoperă nici medicamentele necesare şi vor ajunge să-şi interneze copii. Iar cheltuielile cu un copil cu handicap, intr-o instituţie de stat, se ridică la aproximativ 2000 de lei lunar. Statul va cheltui mult mai mult decat dacă copilul este ingrijit in familie. Iar pe langă acest fapt evoluţia copilului este mult mai bună in familie.”, a explicat Violeta Milaş.
In evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj sunt inregistraţi 805 de copii cu handicap şi 13.293 de adulţi cu handicap, iar indemnizaţiile acordate persoanelor care ingrijesc handicapaţi aflate in plată la sfarşitul lunii iunie erau in număr de 2495, potrivit Violetei Milaş.