Dieta bogată caloric, adoptată de tot mai mulţi romani, oferă organismului „calorii goale” care nu asigură substanţe nutritive. Un roman din patru este obez, arată statisticile la nivel naţional. Cu toate acestea medicii nutriţioniştii atrag atenţia că alimentaţia bogată in grăsimi şi kilocalorii duce la apariţia deficitelor de vitamine, minerale şi antioxidanţi. „Organismul uman are nevoie zilnic de peste cincizeci de nutrienţi esenţiali pentru a se dezvolta, creşte şi rămane sănătos fizic şi mental. Aceşti nutrienţi se iau din fructe, legume, lactate, branzeturi, carne slabă. Alimentele de tip junk-food nu numai că sunt dezechilibrate nutriţional, dar nu au nici nutrienţii esenţiali, fiind demineralizate”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Expertul susţine că alimentele industrializate au densităţi energetice extrem de mari, unele avand peste 500 de kilocalorii la suta de grame de produs. Medicul nutriţionist precizează că dieta bogată caloric, adoptată de tot mai mulţi romani, oferă organismului „calorii goale” care nu numai că nu asigură substanţe nutritive, dar „fură şi bruma de nutrienţi pe care o avem in corp, consumand rezervele de vitamina B, magneziu şi crom”. ‘Astfel, o porţie de mancare nesănătoasă poate atinge valori calorice de 500 pană la 800 de kilocalorii, in timp ce o porţie de mancare sănătoasă, din alimente naturale, nu procesate, are in jur de 150-200 de kilocalorii”, adaugă prof. dr. Mencinicopschi.