Motivul este acordarea ilegală a locuinţelor ANL persoanelor care au trişat cu cererea de adopţie.
Juriştii Prefecturii au acţionat in instanţă Primăria şi Consiliul Local Zalău pe motiv că au acordat ilegal cinci locuinţe ANL unor persoane care au trişat.
Instituţia Prefectului Sălaj, prin Serviciul de Contencios Administrativ, a depus o acţiunea in instanţă impotriva Primăriei şi Consiliului Local Zalău pentru acordarea ilegală a cinci locuinţe ANL. “Săptămana trecută am depus o acţiune in instanţă impotriva Primăriei şi Consiliului Local pentru acordarea ilegală a cinci locuinţe ANL”, a declarat pentru Graiul Sălajului subprefectul Onorica Abrudanu.
Cinci persoane sunt acuzate că au folosit copiii pentru a primi ANL
Demersurile Prefecturii au fost făcute incepand cu luna august pentru că mai mulţi zălăuani au semnalat faptul că s-au acordat locuinţe ANL in mod ilegal şi că anumite persoane au obţinut un punctaj foarte mare nejustificat. “In urma acestor nemulţumiri ale oamenilor, am dispus Corpului de Control al Prefecturii să verifice punctajele acelor familii şi am constatat că cinci locuinţe ANL au fost acordate ilegal. Aceste persoane, dintre care patru sunt necăsătorite, au depus la Protecţia Copilului cereri pentru adopţie şi există un criteriu care spune că se acordă zece puncte in plus persoanelor care au adoptat sau adoptă copii”, a completat subprefectul. Cele cinci persoane la care face referire Onorica Abrudanu sunt, conform Hotărarii de Consiliul Local prin care s-au repartizat locuinţele ANL, Toth Roxana Elena, Bălănean Cornelia, Tărău Cristian, Baciu Adrian Mircea şi Deac Florina, aceasta din urmă fiind secretara lui Radu Nistorescu, administratorul public al municipiului.
Au fentat legea şi au obţinut o locuinţă
Conform adresei trimise de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj către Prefectură, cele cinci persoane au fost invitate pentru a clarifica cererile de adopţie, “in caz contrar considerandu-se că acestea au renunţat la intenţia de adopta”. Perioada in care aceste persoane au fost invitate la sediul DGASPC Sălaj a fost 19-23 iulie 2010, anterioară aprobării listei de repartizare a locuinţelor pentru tineri prin hotărarea numărul 189 din 26 iulie 2010 a Consiliului Local Zalău. De menţionat este faptul că nicio persoană din cele cinci amintite mai sus nu s-au prezentat la Protecţia Copilului pentru a confirma adopţia in perioadă impusă de autoritate. Mai mult, legea 152 din 1998 privind infiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe prevede că “la data repartizării locuinţelor pentru tineri, destinate inchirierii, solicitanţii au obligaţia să reconfirme indeplinirea tuturor criteriilor de acces”.
Procesul verbal al sedinţei de Consiliul Local din 26 iulie, cand s-au repartizat locuinţele ANL
Dl. consilier Bălăjel Teodor – Aş avea un mic comentariu; locuinţele se repartizează după unele criterii; sunt unii care sunt in proces de adopţie. Aş dori să intreb comisia sau pe cineva care s-a ocupat de repartizarea locuinţelor, să imi spună caţi dintre cei care au avut cerere de adopţie au finalizat această cerere şi au adoptat un copil?
D-na consilier Coţa Gabriela Daniela – Datele din dosarul de adopţie sunt strict confidenţiale, dacă veţi solicita aceste date la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului vă vor fi date foarte puţine informaţii despre dosarele persoanelor care au depus cerere de adopţie, deoarece sunt date confidenţiale.
DI. primar Căpilnaşiu S. V. Radu – Am să vă răspund la suspiciunea care există vizavi de cererile de adopţie. Sunt foarte puţine dosare care au cereri de adopţie. Pe viitor, chiar dacă acest criteriu există in legislaţie, am să propun ca acest criteriu să nu se mai ia in considerare.
D-na consilier Trif Dan Simona Gabriela – Probabil ar fi trebuit să ne implicăm mult mai mult in momentul in care s-a făcut repartiţia, nu acum.
Abrudanu: “Se impune acţionarea in instanţă”
Deşi Instituţia Prefectului a făcut o adresă către Primăria Zalău prin care s-a cerut anularea acelor contracte, răspunsul a fost că nu se pot anula pentru că au intrat in circuitul civic. “Prin urmare, am constatat că se impune acţiunea in instanţă privind ilegalitatea acordată acestor persoane care au obţinut locuinţe ANL”, a conchis subprefectul Onorica Abrudanu. De menţionat este faptul că ziarul Graiul Sălajului a fost unul dintre promotorii acţiunii de verificare a legalităţii acordării locuinţelor ANL in 2010, fiind singurul mijloc mass-media care a sprijinit acţiunea Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj.
Daniela Coţa nu se ia după ce spune Graiul Sălajului
Intrebată cum comentează demersul Prefecturii de a acţiona in instanţă Primăria şi Consiliul Local Zalău, viceprimarul Daniela Coţa a declarat: “Nu mă iau după ceea ce spune Redacţia Graiul Sălajului. Din punctul meu de vedere eu trebuie să văd nişte documente”. Mult mai dispus să dea informaţii decat viceprimarul Daniela Coţa, primarul Radu Căpilnaşiu consideră că această acţiune in instanţă a Prefecturii este un atribut specific lor. “O să analizăm acţiunea să vedem cum vom putea face ca hotărarea noastră să fie legală, adică să nu putem fi acuzaţi că nu folosim criteriile date de minister”, a completat edilul Zalăului.