Patru aleşi locali sălăjeni acuzaţi că au sprijinit regimul comunist prin colaborarea cu Securitatea sunt cercetaţi de Curtea de Apel Bucureşti.
Raportul pe 2009 al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii scoate la iveală situaţia litigiilor iniţiate de către Consiliu impotriva foştilor colaboratori sau lucrători ai Securităţii din Sălaj, actuali consilieri locali sau judeţeni. Potrivit raportului, in momentul de faţă, singurul ales local care a fost declarat definitiv colaborator al poliţiei politice este Balint Geza, consilier judeţean din partea UDMR. Hotărarea procesului caştigat de CNSAS a fost publicată in Monitorul Oficial, partea a III-a, in data de 24 august 2009. Procesele intentate lui Tiberiu Marc, preşedintele Consiliul Judeţean, Griguţă Grigore, consilier local din Ileanda, Puie Iulie, consilieră locală la Zalău, şi Şerban Alexandru, consilier judeţean, sunt in desfăşurare in momentul de faţă la Curtea de Apel Bucureşti.
Griguţă Grigore – colaborator, Şerban Alexandru – amanat pană in 2011
Membru al Consiliului Local Ileanda, Griguţă Grigo-re s-a prezentat pentru prima oară in faţa instanţei in 25 februarie, dată la care i-a fost admisă şi lui proba cu inscrisurile depuse la dosar. La următorul termen, din 6 mai, instanţa a constatat existenţa calităţii de colaborator al Securităţii, decizie la care Griguţă Grigore a avut posibilitatea de a depune recurs. Un alt ales local cercetat pentru colaborarea cu Securitatea este Şerban Alexandru, consilier judeţean şi director al Direcţiei de Protocol şi Pază. “Este total exclus, am fost comandant de unitate şi nu aveam cum să fiu colaborator al Securităţii. Nu am avut o relaţie foarte amiabilă cu ofiţerul de contrainformaţii, ba dimpotrivă”, ne-a declarat Alexandru. Inregistrat in 29 ianuarie 2009, dosarul consilierului judeţean nu este finalizat deocamdată. După mai multe amanări, instanţa a stabilit un nou termen in proces pentru data de 17 ianuarie 2011.
Tiberiu Marc – declarat in martie lucrător al Securităţii
Inregistrat in data de 3 iulie 2009, dosarul lui Tiberiu Marc a avut programat primul termen pentru 6 noiembrie 2009, cand Curtea de Apel Bucureşti i-a incu-viinţat proba cu inscrisuri, cu condiţia de a depune in timp util actele de care a vrut să se folosească, potrivit informaţiilor făcute publice de instanţa bucureşteană. După o nouă amanare a procesului in data de 22 ianuarie, pentru administrarea probei cu inscrisuri, in 19 martie Curtea a admis cererea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi a constatat existenţa calităţii lui Tiberiu Marc de lucrător al Securităţii. Decizie dată cu posibilitate de recurs.
Puie Iulie aşteaptă decizia Curţii
Consilier local la Primăria Municipiului Zalău, Puie Iulie este anchetată, incepand cu decembrie 2009, pentru o presupusă colaborare cu Securitatea. După mai multe termene in proces, in 2 iunie Curtea s-a pronunţat asupra calităţii de colaborator al Securităţii. Decizia incă nu se ştie. Contactată vineri, Iulie Puie spune că momentan aşteaptă in scris decizia Curţii de Apel Bucureşti pentru a putea depune recurs in cazul in care a fost declarată colaborator al Securităţii. Consiliera şi-a angajat chiar şi un avocat care să o reprezinte in acest proces intentat de CNSAS, insă spune că şi acesta aşteaptă decizia Curţii.