Social-democraţii au adoptat ultima tendinţă in materie de politică, a guvernelor fantomă sau umbră, pentru a se pregăti in cazul in care vor intra la guvernare.
Politicienii au inceput să ne ofere in ultima vreme soluţii pentru guverne de umbră, in detrimentul soluţiilor pentru ieşirea la lumină din colapsul economic. După modelul liberal, PSD a pregătit un guvern din „umbră”. Nu mai puţin de 13 ministere propune conducerea PSD pentru guvernul pe care vrea să-l formeze in cazul in care caştigă alegerile: Finanţe şi Economie; Agricultură şi Dezvoltare Rurală; Muncă şi Protecţie Socială; Sănătate şi Familie; Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport; Administraţie, Interne şi Dezvoltare Regională; Industrie, Comerţ, Turism şi Mediu de Afaceri; Mediu, Ape şi Păduri; Afaceri Externe; Cultură, Culte şi Minorităţi; Justiţie; Apărare şi Securitate Naţională; Infrastructură şi Construcţii. Varianta guvernamentală a fost făcută publică joi de preşedintele Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase. Potrivit acestuia, din Executiv ar mai face parte şi patru miniştri delegaţi, care s-ar ocupa de atragerea de fonduri europene, controlul guvernamental, politicile publice şi implementarea reformelor, dialogul social, relaţia cu sindicatele şi societatea civilă.
Gheorghe Pop:
„Trebuie să fim pregătiţi in cazul intrării la guvernare”
Intrebat care este eficienţa unui guvern din „umbră”, senatorul Gheorghe Pop spune că „orice partid, şi in special cele din opoziţie, in momente extrem de dificile pentru naţiune işi pregăteşte un program politic şi oameni cu experienţă in actul de guvernare”. Social-democratul consideră normal şi firesc ca şi PSD să fie astăzi in această postură, „iar pe 16 octombrie, in cadrul Congresului Naţional, se va aproba programul de guvernare şi implicit este treaba partidului să se gandească la cei mai bine pregătiţi oameni pentru o eventuală intrare la guvernare”. In ceea ce priveşte planurile partidului pentru viitorul apropiat, Gheorghe Pop declară că „s-a hotărat ca imediat după verdictul Curţii Constituţionale din 6 octombrie, dacă preşedintele Băsescu va promulga Legea pensiilor, suntem ferm hotăraţi să trecem la procedura de suspendare a preşedintelui şi depunerea moţiunii de cenzură”.
Ponta – premier, Năstase – ministru MAE
Atat Adrian Năstase, cat şi preşedintele PSD, Victor Ponta, au menţionat că la nivelul conducerii partidului nu s-a discutat incă despre potenţialii ocupanţi ai acestor portofolii. Totuşi, in randul membrilor PSD au fost trimise deja liste cu viitoarele nume din Guvern. Astfel, in cazul unei guvernări social-democrate Victor Ponta va ocupa funcţia de prim-ministru, Olguţa Vasilescu preia portofoliul Ministerului Educaţiei, la Ministerul Afacerilor Externe va fi inscăunat Adrian Năstase, Liviu Dragnea la MAI, iar Robert Negoiţă la Ministerul Dezvoltării Regionale. Justiţia va fi condusă de Dan Şova, Agricultura de Cosmin Nicula şi Ministerul Muncii de Oana Niculescu Mizil.