Producătorii de lapte la cheremul procesatorilor
Un studiu realizat de Consiliul Concurenţei arată că producătorii de lapte sunt nevoiţi să accepte preţul oferit de procesatori din cauza frgmentării sectorului de producţie a laptelui, care duce la o scădere a puterii de negociere a fermierilor. Producătorii de lapte incheie contracte de livrare in mod individual şi nu deţin acţiuni in cadrul firmelor procesatoare. Laptele crud este un produs perisabil şi nu poate fi stocat in condiţii de răcire supravegheată mai mult de 48 de ore, iar fermierii de frică să nu rămană cu marfa neridicată şi să nu-şi strice relaţia cu procesatorii acceptă preţuri umilitoare (0,70 bani/litru n.a.) Din cauza lipsei mijloacelor financiare necesare dezvoltării, relaţia fermierului cu procesatorul ajunge in unele cazuri să se transforme intr-una de tipul creditor-creditat, arată acelaşi studiu.
Ecologiştii au dat in judecată Comisia Europeană
Politica UE in privinţa combustibililor ar putea avea urmări secundare nedorite şi egale cu aproape 1,4 miliarde de tone de gaze ce produc efectul de seră. Aceasta inseamnă că intr-un interval de 20 de ani, biocombustibilii ar putea produce mai multe emisii de carbon decat benzina. Evaluarea impactului a apărut luni, in momentul in care ecologiştii au dat in judecată Comisia Europeană, pentru faptul că nu a dat publicităţii datele privind consecinţele negative ale combustibililor obţinuţi din recolte de porumb, grau şi ulei de palmier. Centrul comun de cercetare a Comisiei a evaluat că intre 201 milioane şi 1.092 miliarde tone de gaze ce provoacă efectul de seră ar urma să fie eliberate in atmosferă in urma impactului complex pe care l-ar avea midificarea indirectă a destinaţiei terenului pentru producerea de biocombustibil.
Subvenţii pe terenuri prin CEC Bank
Agenţia de Plăţi şi Intevenţii pentru Agricultură şi Fondul de Garantare a Creditului Rural au semnat o convenţie cu CEC Bank prin care instituţia bancară acordă beneficiarilor de subvenţii directe pe suprafaţă credite in valoare de pană la 70 la sută din valoarea subvenţiilor aferente anului 2010. Beneficiarii subvenţiilor pe suprafaţă pot fi persoanele fizice sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata. Creditele au ca destinaţie susţinerea activităţilor curente ale fermierilor, respectiv aprovizionarea cu seminţe, ingrăşăminte, combustibil, plata salariilor, ori orice fel de necesităţi curente fără a fi necesară justificarea acestora. CEC Bank acordă creditele in baza adeverinţelor emise de către APIA către fermieri, prin care certifică suprafeţele agricole exploatate.