Din cauza schimbărilor dramatice ale climei in Romania nu va exista nici o zonă fără inundaţii.
Deşi inundaţiile din această vară au creat mari probleme Sălajului, specia-liştii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Sălaj au declarat prin purtătoarea de cuvant, Dorina Olar, că, „deşi am constatat o inmulţire a fenomenelor meteo extreme, la noi in judeţ nu sunt probleme. Nu s-au inregistrat cedări la construc-ţiile tehnice, dar au existat situaţii in care sunt necesare lucrări de reconstrucţie. Sunt necesare lucrări de consolidare pe Crasna şi in aval de Crasna, la Varşolţ, Pericei şi Şimleu Silvaniei. De altfel, barajul de pe lacul Varşolţ poate primi un volum mai mare de apă cu pană la 1 metru in acumulare”.
Autoritatea Naţională Apele Romane (ANAR) a dat un comunicat in care se arată că din cauza schimbărilor dramatice ale climei, in Romania nu va mai exista nicio zonă fără inundaţii. Schimbarea climei se resimte prin creşterea intensităţii şi frecvenţei fenomenelor meteo extreme.
Digurile construite in urmă cu 50 de ani nu mai fac faţă la noile situaţii create de ploaie. La această problemă se adaugă şi faptul că s-au extins zonele locuite. Digurile pot asigura protecţia pentru perioade de pană la 50 de ani. Experţii ANAR atrag atenţia insă că acestea trebuie reconsolidate pentru ca perioada „de garanţie” a digurilor să crească la 100 de ani.
Sălajul nu este vulnerabil la inundaţii catastrofale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...